Plen
Ședința Camerei Deputaților din 24 septembrie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.111/04-10-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
18-03-2019
13-03-2019 (comună)
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 24-09-2013 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 24 septembrie 2013

11. Dezbaterea Propunerii legislative privind interzicerea cultivării și importului Organismelor Modificate Genetic (OMG), și interzicerea importului, producției și comercializării produselor care conțin Organisme Modificate Genetic (OMG) (Pl-x 153/2013). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 153/2013

   

Domnul Viorel Hrebenciuc:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

La punctul 23, avem Propunerea legislativă privind interzicerea cultivării și importului organismelor modificate genetic (OMG), și interzicerea importului, producției și comercializării produselor care conțin organisme modificate genetic.

La punctul 23 al ordinii de zi. 21 și 22 le-am trecut. Unul a fost trecut pe ordinea de zi și unul a fost respins. Uitați-vă aici. (Rumoare, discuții.) 22 a fost ultimul. Păi amândouă sunt cu oina!

Vă rog, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Costel Șoptică:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare interzicerea cultivării și a importurilor organismelor modificate genetic, precum și interzicerea importului, a producției și a comercializării produselor care conțin organisme modificate genetic în România.

La lucrările comisiei, din data de 5 iunie 2013, au fost prezenți un număr de 33 de deputați, din totalul de 34 de membri ai comisiei.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au hotărât, cu unanimitate de voturi, respingerea propunerii legislative, din următorul motiv: propunerea legislativă conduce la un paralelism de reglementare, iar soluția radicală privind interzicerea generală a cultivării și a importurilor organismelor modificate genetic în România, astfel cum se propune prin proiect, contravine obligației asumate de România, ca stat membru al Uniunii Europene, privind transpunerea prevederilor Directivei nr.2001/18 a Comunității Europene.

În raport de obiectul și conținutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Propunerea legislativă este de competența decizională a Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc și eu.

Dacă există grupuri parlamentare care vor să ia cuvântul?

Vă rog, domnule Cernea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimate colege și stimați colegi,

România are o legislație mult prea laxă în privința organismelor modificate genetic.

Vă reamintesc că, recent, Parlamentul a votat pentru adoptarea unei legi care prevede chiar cultivarea unor organisme modificate genetic în arii protejate. Or, dimpotrivă, cred că avem nevoie de o legislație extrem de strictă în această privință. Riscurile sunt foarte mari. Există pericolul de contaminare, există companii foarte puternice care ar dori ca în România să aducă organisme modificate genetic și să le cultive.

Așadar, cred că propunerea legislativă a domnului Ninel Peia este de bun augur și ar fi trebuit, din punctul meu de vedere, susținută, inclusiv la comisie, inclusiv de către plen.

Vă cer, așadar, să vă gândiți că există riscuri mari, pericole foarte mari, sunt nenumărate studii care vorbesc despre aceste pericole, există consecințe dramatice asupra mediului, acolo unde s-a insistat pe cultivarea de organisme modificate genetic.

Așadar, vă cer să votați împotriva respingerii acestui proiect de lege. Este important pentru România să aibă o legislație restrictivă la maximum față de organismele modificate genetic.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Da, vă mulțumesc și eu.

Dacă mai există luări de poziție? Vă rog, domnule Ciuhodaru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vă rog să vă gândiți, doamnelor și domnilor deputați, că respingerea unui astfel de act normativ poate deschide cutia Pandorei.

Vă reamintesc că, în urmă cu câțiva ani, ne-au apărut drogurile de sinteză, etno-botanicele în România. Și atunci s-a spus că nu sunt probleme, că nu fac nimic asupra sănătății, că nu vor fi consecințe și că sunt cât se poate de sigure din punctul de vedere al utilizării. Efectele pe termen lung s-au văzut și, la ora actuală, avem o generație care este afectată de consumul acestor droguri de sinteză.

Vă reamintesc că și din punct de vedere legal, art.23 al Directivei 18/2001 permite interzicerea acestor organisme modificate genetic, temporar, ce-i drept, în această țară, în fiecare țară a Uniunii Europene putându-se face oricând același lucru.

Așa că între beneficiile de ordin economic pe termen scurt și consecințele pe care nu le știm încă asupra sănătății oamenilor, asupra mediului, lucrurile sunt cu multe semne de întrebare.

Eu voi vota împotriva respingerii acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Da, vă rog. Domnul Kelemen. Urmează domnul Daea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Kelemen Atilla-Béla-László:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Există, totuși, și o altă față a monedei despre care discutăm, față de cele enunțate de cei doi antevorbitori.

Știm bine că în zootehnia europeană furajele combinate... nici nu se poate face zootehnie fără furaje combinate, care există astăzi pe toate piețele europene.

Aceste furaje combinate conțin, de exemplu, și soia modificată genetic și importată din Brazilia, din Argentina, din Chile.

Studii de specialitate dovedesc că peste 80% din aceste furaje combinate sunt folosite în creșterea porcilor, sunt folosite în sectorul avicol și, bineînțeles, ajung și la noi. Deocamdată, - și eu sunt de specialitate, sunt medic veterinar - sunt foarte multe studii, într-adevăr, dar, câteodată, aceste studii nu dovedesc, ci afirmă niște poziții destul de ciudate.

Am avut și în Parlamentul României, acum 7-8 ani o inițiativă, unde inițiatorii doreau să dovedească că în cazul soiei trebuie să ții 20 de kilometri pe perimetrul de protecție împotriva soiei modificate genetic.

Trebuie să vă spun că soia este o plantă cu autopolenizare și polenul soiei nu trece nici la un metru de altă plantă. Deci, a fost, bineînțeles, o inepție la vremea respectivă.

Eu așa cred, că acestă problemă a organismelor modificate genetic este o problemă nu pe deplin lămurită nici pe plan internațional.

Deci eu cred că poziția Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, care a respins în unanimitate acest proiect de lege, a fost corectă. Deci, noi vom vota pentru respingerea acestei legi.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Da, vă mulțumesc.

Domnul Daea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petre Daea:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

În prezentările colegilor, m-am gândit de multe ori dacă cunoașterea este rezultanta studiului sau ea apare din când în când în puncte conjuncturale care, uneori, frizează ridicolul.

Și să vă spun de ce. Cu câțiva ani în urmă, cel care vă vorbește - are cunoștințe în domeniu -, își punea întrebarea firească, ca specialist, de ce un vermorel trebuia să dezinfecteze roțile unui autocamion, pentru că el transporta soia modificată genetic de la un loc de producere. Evident că în analiza științifică consternarea a venit imediat, acolo unde mirarea m-a îndreptat să înțeleg că momentele acestea de conjunctură ale unora care stăpânesc mai puțin și uneori deloc acest fenomen caută moneda exprimării politice care, din nefericire, nu-și găsește sorgintea în analiza științifică.

Și, să fiu mai direct. Colegii, pe care nu-i suspectez de lipsă de respect față de Parlament, ci de litera științei și a înțelegerii fenomenului genetic, caută în această sală spațiul manevrei politice pe zona necunoașterii, care poate fi periculoasă pentru noi, toți, indiferent de unde venim, în ce zonă activăm, dar, mai ales, încotro vrem să mergem.

Spunea stimatul coleg de la UDMR, pe care-l respect foarte mult, că Uniunea Europeană folosește în cvasimajoritate proteine vegetale și are sorgintea în plante care au fost obținute prin așa-zisa modificare genetică. O exprimare nefericită a unora care au pedalat cu mintea pe urmele tatuajului, înțelegând că flora spontană este mai bogată și uneori mai echilibrată decât, din nefericire, anumite exprimări care nu-și au locul, mai ales la pupitrul Camerei Deputaților.

Spunea dumnealui că peste 80%. Da, Uniunea Europeană nu interzice, stimați colegi. Și v-aș trimite la Directiva 1860 care nu interzice cultivarea și consumul acestor plante modificate genetic. Este grav pentru România. Dacă stăpânim și stăm în acest tipar al neînțelegerii și al proferării unor explicații care nu au nimic comun decât cu temerea care s-a instalat, și, pe bună dreptate, dintr-o exprimare în lipsă de cunoștință de cauză, cum că aceste plante ar fi dăunătoare organismului. Nu, altminteri, Olanda, Spania, Italia, Germania, mari consumatoare de proteină vegetală, pentru efectivele de animale și de păsări pe care le au, n-ar folosi acest produs.

Dar există un interes și vi-l spun care este: acela ca România să nu cultive soia. Este singura țară din Uniunea Europeană care are condiții prielnice pentru a cultiva soia, și de aici, lipsa de independență proteică pe care o are România astăzi.

Prin necultivarea acestei culturi, a acestei plante miracol pentru lume... a se vedea ce fac argentinienii, a se vedea ce fac chinezii, că investesc 2 miliarde de dolari în fiecare an pentru cercetare în acest domeniu, aduce solului peste 100 de kilograme de azot substanță activă. Este o plantă miracol, pe care o stopăm prin mințile neprelucrate ale unora, prin exprimarea ex abrupto și lipsită de cunoașterea altora și, din nefericire, prin lipsa de interes pe care uneori o manifestă nu cei din sală, ci cei care sunt puși în scaunul răspunderii administrative să-și impună cu argumente științifice ceea ce țării îi este necesar.

Am făcut această pledoarie din respect pentru meseria pe care cred că o pot exprima în câmpul realității.

Și, cu respectul cuvenit pentru toate opiniile, doresc să chem la calm și la abordare pragmatică asemenea teme de rezonanță care pun semne de întrebare și de o parte și de alta.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnule Daea, vă rog să vă apropiați de final, da.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petre Daea:

Vă mulțumesc, domnule președinte. M-ați privat de două cuvinte pe care voiam să vi le transmit mai înainte, dar o fac acum.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Pe chestiuni de procedură, domnul Mocanu. Nu e voie decât un singur parlamentar de grup. De aceea treceți la procedură dumneavoastră.

Video in format Flash/IOS

Domnul Vasile Mocanu:

Am înțeles. La procedură.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În primul rând, vreau să vă spun că sunt de acord cu toată pledoaria făcută aici de domnul ministru Daea. Cu toți colegii care au vorbit înaintea mea.

România, la ora actuală, obține la cultura de soia, în anumiți ani proști, 1.300 de kg. La soia modificată genetic, an de an, obține peste 4.500 de kg. Eu am la Iași un fermier care obține la cultura modificată genetic, care era, că acum nu o mai poate cultiva, 6.000-6.500 de kg.

Vă dați seama de ce anumiți - eu nu înțeleg. M-a preocupat foarte mult, sunt la origine inginer agronom, prin profesie inginer zootehnist, că am lucrat toată viața mea în zootehnie, nu înțeleg nici acum cine este cel care sau țara care se opune pentru România să cultive organisme modificate genetic.

Americanii pot s-o facă foarte bine și nu puteau să-i sature pe americani nici cu porumb, nici cu soia și nici creșterea animalelor s-o facă în felul cum o fac, fără proteine. A face zootehnie fără proteină înseamnă că-și bați joc de meseria pe care o ai.

Mulțumesc mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Cernea, vă rog. Aveți un minut. Luați cuvântul a doua oară, de asta pe chestiune de procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Un foarte scurt drept la replică. Trec peste argumentul autorității, prezentat de domnul Daea, și peste jignirile domniei sale.

Voi spune că, în acest moment, cetățenii din România nu sunt protejați absolut deloc împotriva organismelor modificate genetic. De cele mai multe ori chiar nu au cunoștință asupra faptului că unele produse pe care le consumă pot conține organisme modificate genetic.

Așadar, în România nu există niciun fel de barieră legislativă care să-și merite numele de barieră împotriva acestor organisme și cred că agricultura României are toate șansele să fie performantă fără a utiliza aceste organisme modificate genetic, fără a se cultiva în România astfel de organisme care, repet, prezintă un risc ridicat. Și există țări și vă dau exemple: Franța, Germania, Austria, Luxemburg și Ungaria, care au interzis cultivarea porumbului Monsanto 810. De asemenea, Ungaria, Luxemburg și Austria au interzis cartoful Amflora.

Există, așadar, țări care sunt foarte atente cu ceea ce se cultivă pe teritoriul lor.

Sper ca și România să facă același lucru.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Daea, drept la replică aveți un minut, că avem un proiect de lege important pe care trebuie să-l discutăm, de asta mă grăbesc. Un minut și pe urmă vă rog să luați legătura în particular cu domnul Cernea, să vă lămuriți.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petre Daea:

Vă mulțumesc.

Cunosc modalitățile sincere de colaborare. Întrebarea se pune să ai și cu cine, motiv pentru care mă abțin să jignesc și nu am jignit pe nimeni.

Vă mulțumesc că mi-ați dat dreptul la replică și vreau să spun, stimate coleg, că n-am jignit pe nimeni. Eu nu folosesc cuvinte care să jignească, numai că mă supără și sunt revoltat când necunoașterea urcă la etajele Parlamentului.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc.

Nefiind alte luări de poziție, proiectul de lege trece la votul final.

Ați luat cuvântul de două ori, a treia oară nu pot să vă dau cuvântul.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 19 martie 2019, 11:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro