Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 05-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 5 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.35 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Guvernul încalcă de trei ori legea";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Guvernul încalcă de trei ori legea"

Mereu aceeași placă: nu sunt bani! Guvernul încalcă de trei ori legea în cazul profesorilor, elevilor și a bugetului alocat educației.

În Iași sunt 14 comune în care nu se mai decontează de ani de zile naveta profesorilor. Este o obligație legală, nu un moft al profesorilor.

Și elevii din rural sunt pedepsiți de puternicii zilei. Conform legii, elevii din mediul rural care urmează cursuri la licee din oraș au dreptul să li se deconteze transportul. Deși "unde-i lege, nu-i tocmeală", acest lucru nu e valabil pentru USL. Copiii nu mai vin la școală pentru că nu au bani de autobuz, iar mulți sunt amenințați cu exmatricularea pentru că au peste 40 de absențe, chiar dacă nu e vina lor.

Bugetul educației, de doar 3,2% din PIB, față de 6% cât ar fi legal, salariile mici, lipsa posibilității de pensionare anticipată pentru cadrele didactice care nu mai fac față stresului profesional sau cei 100 de euro pe care profesorii ar trebui să-i primească anual pentru cumpărarea de cărți de specialitate s-au aflat și ele pe lista nemulțumirilor.

E drept că există și soluții. Numai cu banii ce se aruncă pe un concert în Iași s-ar putea asigura transportul învățătorilor pe câteva luni bune, iar cei destinați așa-ziselor lucrări de înfrumusețare ar fi suficienți pentru ca elevii să nu mai frământe noroiul.

Mă interesează măcar anul în care aveți de gând să respectați legea, iar până atunci poate intrați într-o vacanță prelungită prin demisie.