Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 05-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 5 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.49 Mircea Man - declarație politică: - "Să adoptăm Legea insolvenței persoanei fizice";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mircea Man:

"Să adoptăm Legea insolvenței persoanei fizice"

De trei ani a fost adoptat în Senat Proiectul Legii falimentului personal și de trei ani stă blocat la Camera Deputaților acest proiect de lege.

În România, peste 850.000 de persoane sunt falite și nu au posibilitatea de a se pune sub protecția Tribunalului, precum nici creditorii lor nu au aceste facilități fiscale sau contabile.

Debitorii supraîndatorați nu au la îndemână nicio pârghie pentru a se elibera de datoriile pe care nu le mai pot achita și singurele soluții oferite de bănci în acest moment nu fac decât să ridice costul total al creditului.

Prețurile cresc, investițiile scad, domnul prim-ministru nu a reușit să creeze noi locuri de muncă, oamenii sunt din ce în ce mai amărâți și lipsiți de resurse financiare. Ce trebuie să se mai întâmple ca să dăm drumul la o lege care este clar absolut necesară, o lege pe care țările din vest o au de dinaintea căderii comunismului în est și care funcționează în aproape întreaga Europă pentru protejarea cetățenilor.

Țările europene merg spre o legislație care să ofere mai multă protecție pentru debitorii supraîndatorați, astfel încât aceștia să fie reintegrați economic în cazul în care nu-și mai pot achita datoriile mari acumulate și să echilibreze relațiile între necesitatea creditorilor de a-și recupera creanțele și imposibilitatea debitorului de a-și achita datoriile. România nu merge însă în această direcție. România nu are o legislație în vigoare care să prevadă posibilitatea persoanelor fizice - spre deosebire de cele juridice - de a intra în procedura de faliment personal și de a beneficia de reducerea poverii datoriei, în situația în care aceștia nu-și mai permit să plătească în întregime datoriile.

Legea actuală permite creditorilor să urmărească debitorii persoane fizice pentru sumele datorate până la sfârșitul vieții, indiferent de situația acestora, și soluțiile de ameliorare sunt puține. Executarea silită este haotică, dezordonată și nu duce la recuperarea creanței de către bănci - debitorul poate să își ascundă din bunuri. În faliment, lichidarea bunurilor este ordonată, sub supravegherea administratorului judiciar și a judecătorului-sindic. Dacă debitorul încearcă să își ascundă din bunuri și acestea se întorc în patrimoniul lui în următorii trei ani, acestea vor fi lichidate.

Colegii de la putere când erau în opoziție spuneau că vor aproba legea când vor ajunge la guvernare. Sunt curios ce face actualul Guvern. Nevoia de aprobare a acestei reglementări este de o maximă urgență.

Haideți să ne facem treaba, să adoptăm, în cea mai bună formă, această lege atât de necesară sutelor de mii de oameni afectați grav de criza financiară și de greutățile vieții, oameni disperați care riscă să-și piardă casele și întreaga agoniseală.