Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 05-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 5 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.126 Raluca-Cristina Ispir - considerații legate de reducerea CAS-ului";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Raluca-Cristina Ispir:

În ultima vreme se vehiculează ideea reducerii contribuțiilor de asigurări sociale de la 1 ianuarie 2014. Consider că o astfel de inițiativă ar avea implicații productive în economie și ar reprezenta o gură de oxigen pentru mediul de afaceri. Conform analizei specialiștilor de la Ministerul de Finanțe, introducerea acestei măsuri va scoate la suprafață, din economia subterană, zeci de mii de locuri de muncă, vor crește investițiile și se vor ameliora, în același timp, inclusiv încasările bugetare.

În momentul de față, prin cota unică de impozitare de 16%, cu a cărei creștere Partidul Național Liberal nu va fi niciodată de acord, România beneficiază de competitivitate fiscală în raport cu majoritatea țărilor UE. În schimb, impozitarea muncii este cea mai importantă povară cu care se confruntă întreprinzătorii.

Așa cum știm cu toții, din păcate, în România, salariile sunt mici, în timp ce costurile cu forța de muncă sunt mari. Din cheltuiala salarială totală pe care angajatorul o efectuează, doar 55% intră în buzunarul salariatului, restul de 45% fiind partea statului. Acesta este un alt motiv pentru care sunt de acord cu cei care susțin scăderea contribuțiilor de asigurări sociale de la 1 ianuarie 2014.

Pe lângă aceste motive, să nu uităm că acțiunile economice ale formațiunii pe care o reprezint sunt baza de la care pornesc politicile liberale sănătoase, care conduc la creștere economică reală și autentică.

Având în vedere nevoia statului român de modernizare, Partidul Național Liberal nu își va găsi scuze, ci își va asuma în continuare responsabilități, chiar și într-un context dificil. Trebuie să menținem permanent ideea de dezvoltare a unui capitalism românesc și să încurajăm întreprinzătorul român mic și mijlociu.