Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 05-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 5 noiembrie 2013

23. Dezbaterea Propunerii legislative privind stabilirea unor mecanisme economice pentru stimularea introducerii etichetei ecologice în scopul promovării și dezvoltării unui turism durabil (Pl-x 443/2009). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 443/2009

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

27. Propunerea legislativă privind stabilirea unor mecanisme economice pentru stimularea introducerii etichetei ecologice în scopul promovării și dezvoltării unui turism durabil.

Din partea inițiatorilor. Nu sunt luări de cuvânt.

Din partea președintelui Comisiei pentru industrii sau...

Domnule președinte Iulian Iancu, domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Iulian Iancu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Comisia pentru industrii și servicii a fost sesizată spre dezbateri și avizare în fond cu propunerea legislativă. Aș vrea să vă spun că Senatul a respins propunerea, Guvernul nu susținere adoptarea propunerii legislative. De asemenea, Comisiile juridică, de disciplină și imunități, pentru buget, finanțe și bănci și administrație publică au avizat negativ această propunere legislativă.

Propunerea are ca obiect de reglementare stabilirea unor mecanisme economice, respectiv acordarea unor facilități și înlesniri persoanelor fizice autorizate, asociațiilor familiale, societăților comerciale care au ca obiect unic de activitate asigurarea de servicii turistice.

Pentru aceasta, propune introducerea unei etichete ecologice, pentru serviciile de cazare pentru turiști.

Membrii Comisiei pentru industrii și servicii, examinând legislația în vigoare și prevederile existente deja în legislația privind reglementarea activități de turism, propun Camerei respingerea acesteia.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Dezbateri generale? Nu sunt.

Merge la votul final. Nu sunt amendamente admise sau respinse.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Dați-mi voie să fac mai întâi o scurtă rectificare.

Această propunere legislativă a primit un aviz favorabil din partea Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.

Cred că este o propunere foarte bună, cred că ar trebui să primească girul nostru, pentru că degeaba transpunem în legislația noastră directive europene dacă nu creăm un cadru pentru ca aceste directive să capete substanță și ca ele să aibă un efect real în economia României.

O astfel de etichetă ecologică ar fi un stimul pentru operatorii mici din turism, pentru cei care au spații de cazare limitate, dar ar fi un stimul atât pentru ei, să se dezvolte, cât și pentru turiștii care caută spații de cazare ecologice, verzi, în care există surse regenerabile de energie, există o gestionare la standarde înalte de mediu a deșeurilor.

Așadar, eu aș considera și consider că o astfel de propunere este de bun augur și ar fi regretabil ca, pe linie, absolut toate propunerile care privesc mediul să fie respinse și, dimpotrivă, în foarte multe situații să votăm legi care sunt ostile mediului.

Vă mulțumesc foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Mai sunt alte luări de cuvânt?

Domnul deputat. Domnule președinte, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Iulian Iancu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Într-adevăr, Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic a dat aviz favorabil.

Aș vrea, însă, să vă spun că înregistrăm - și o să vedeți și la celelalte propuneri pe care le avem în discuție astăzi, o suprareglementare a domeniului turistic și mai ales încercarea de a aduce criterii noi la cele existente și pe care mulți dintre operatorii din turism nu le îndeplinesc încă, deși există reglementare, inclusiv pe domeniul ecologic, care este stabilită în baza unor criterii foarte clare pentru care operatorii trebuie să aplice. Nu este nevoie de încă o reglementare în acest sens.

Acesta a fost motivul pentru care celelalte comisii și comisia noastră propun respingerea. Există cadru legislativ deja.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Nu mai sunt alte dezbateri. Merge la votul final.