Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 12-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Florin-Costin Pâslaru - declarație politică cu tema: "Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor din România";

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit la microfon pe domnul deputat Florin Pâslaru, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, și îl rog să se pregătească pe domnul deputat Ovidiu Raețchi, din partea Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

"Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor din România"

Indicatorii statistici cu privire la consumul și traficul de droguri în România sunt, în ultimii ani, într-o continuă creștere. Este un aspect confirmat de bilanțurile Agenției Naționale Antidrog, cât și de rapoatele de activitate ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a capturat anul acesta o cantitate de stupefiante de trei ori mai mare decât anul trecut.

România este unul dintre statele Uniunii Europene cu cele mai mari creșteri ale consumului de substanțe interzise. În doar trei ani, procentele au crescut de la 1,7% la 4,3%. În 2012 erau înregistrați în evidențe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă cu mult mai mare. Situația se agravează în rândul tinerilor, peste 11% dintre elevi, respectiv 150 de mii de copii, consumând măcar o dată substanțe interzise.

Creșteri semnificative s-au înregistrat în rândul consumului de etnobotanice și marijuana. De asemenea, a crescut și consumul de cocaină și heroină. Potrivit datelor CIADO, 11% dintre elevi și 25% dintre studenți au consumat cel puțin o dată droguri.

Din cauza drogurilor injectabile, România a fost declarată, în 2013, drept focar HIV, în plus, debutul consumului de droguri scăzând de la 16 la 14 ani.

Toate aceste lucruri arată amploarea fenomenului care se desfășoară în România la ora actuală și de aceea este important să se acționeze cât mai rapid și mai eficient posibil în găsirea și implementarea unor acțiuni concrete, mai ales pentru tineri, aceștia fiind cei mai vulnerabili și predispuși să experimenteze lucruri noi fără a cunoaște consecințele acțiunilor lor.

Vă mulțumesc.

Florin Pâslaru, Galați.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat de Galați.