Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 12-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Mircea-Vasile Cazan - declarație politică: - "După lovituri de stat, Traian Băsescu inventează conspirații";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mircea-Vasile Cazan:

"După lovituri de stat, Traian Băsescu inventează conspirații"

Președintele Traian Băsescu nu se dezminte, continuă să-și atace gratuit adversarii politici, inventând fel de fel de situații, fel de fel de conspirații. Pentru Traian Băsescu termenul de adversar politic nu este unul legat de ecuația putere/opoziție sau de diferență doctrinară. Nu, pentru Traian Băsescu adversar politic înseamnă tot ceea ce mișcă în țara asta (și câteodată și dincolo de granițe) și nu îi ascultă ordinele, nu îi face pe plac, nu se pliază pe ceea ce el dorește. Domnia Sa crede că atacând la infinit îi va desființa pe cei care nu-i agreează și îi va ajuta pe cei care îi cântă în strună sau îi execută (sau i-au executat) orbește intențiile aberante.

PNL are un loc aparte printre țintele preferate ale lui Traian Băsescu. Luni seara, la un post de televiziune, președintele a mai inventat o grozăvenie în care a atribuit și PNL-ului un rol substanțial. Concret, a inventat o conspirație (este totuși un succes pentru cei acuzați, pentru că o conspirație este o acțiune de un nivel inferior loviturii de stat) a USL prin care se urmărea, chipurile, suspendarea sa din funcție, în urma unui vot în Parlament, pentru acuzația de înaltă trădare, suspendare care ar fi operat până la pronunțarea într-un sens sau altul a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

"Conspirația" împotriva lui Traian Băsescu ar avea la bază demersul - mai mult jurnalistic, acuzațiile privind o presupusă finanțare ilegală a campaniei electorale a Alianței DA, decât politic - al senatorului Sorin Roșca Stănescu și o declarație făcută de premierul Ponta la Consiliul Național al PSD - "președintele a vândut România la Consiliul European".

Și pentru că un demers ziaristic nu ar avea o greutate prea mare într-o conspirație, Traian Băsescu a implicat și un ministru liberal, susținând - evident, fără vreo brumă de probă - că acesta i-ar fi remis lui Sorin Roșca-Stănescu documentele care într-un final au fost declarate ca fiind neconforme cu realitatea de către o autoritate a statului.

"Conspirația" descoperită de Traian Băsescu i-ar face însă să râdă și pe elevii din ciclul primar, și îmi pun serios problema dacă președintele mai are proprietatea susținerilor (de orice fel) pe care le face. În primul rând, pentru că și dacă s-ar fi dovedit veridicitatea finanțării ilegale a campaniei electorale a Alianței DA, demersul nu viza activitatea de președinte a lui Traian Băsescu. Deci nicio legătură cu înalta trădare.

În al doilea rând, afirmația premierului Ponta privind "vinderea României" este una politică, făcută în cadrul unei reuniuni politice și infinit mai puțin gravă decât cea reală, făcută de premier, dar și de mai mulți politicieni și analiști economici, în urmă cu câteva luni, și anume că Traian Băsescu a angajat greșit România la Consiliul European. Numai că o angajare greșită nu înseamnă neapărat înaltă trădare, ci doar lipsă de profesionalism.

Dar pentru Traian Băsescu acest lucru nu contează. Contează doar să arunce cu noroi în cei pe care nu-i agreează. Numai că de această dată, "teoria conspirației" îl face, atât pe el, cât și pe cei pe care îi susține, și mai puțin credibili.