Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 12-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.62 Vlad-Alexandru Cosma - declarație politică: "Proiectul de Lege pentru un Cod al insolvenței este așteptat în Parlament";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Vlad-Alexandru Cosma:

"Proiectul de Lege pentru un Cod al insolvenței este așteptat în Parlament"

Codul insolvenței reprezintă una dintre cele mai importante măsuri guvernamentale ale ultimilor ani, iar adoptarea acestuia va aduce cu siguranță mari beneficii atât pentru bugetul de stat, cât și pentru sectorul privat și mediul de afaceri, înscriindu-se în linia unuia dintre obiectivele guvernării: combaterea evaziunii fiscale.

Recentele negocieri cu Fondul Monetar Internațional au arătat că pentru a face față nevoilor populației, măsurile sociale trebuie însoțite de politici publice coerente în direcția reglementării încasării taxelor și impozitelor. Fără îndoială, pentru a supraviețui într-un mediu de afaceri competitiv, companiile private, cât și statul trebuie să se asigure că își pot recupera datoriile la timp.

În ultimii ani s-a putut observa că procedura îndelungată și costisitoare a insolvenței, lacunele de reglementare și cele din cadrul legal au deschis oportunități către fraudă și inechitate.

Codul insolvenței, așa cum a fost el promovat de Guvernul României, introduce o viziune integratoare, aducând toată legislația sub aceeași umbrelă, asigură echilibrul intereselor creditorilor și reduce durata procedurii de insolvență care determină creșterea gradului de recuperare a creanțelor.

Mediul de afaceri, companiile de stat, bugetul de stat au nevoie de o legislație coerentă și predictibilă pentru o economie stabilă. Procedura insolvenței nu poate servi rolul de portiță de scăpare pentru companiile necinstite, fie ele private sau de stat, iar prin proiectul de lege pe care Guvernul îl va aduce în Parlament se dorește instituirea obligației de a respecta o lege dreaptă și egală pentru toți.

Datoria noastră este de a asigura aplicarea acestei legi cât mai repede cu putință, de aceea așteptăm ca proiectul de lege să își urmeze parcursul legislativ.