Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 12-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.75 Nuțu Fonta - declarație politică: "România interlopă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Nuțu Fonta:

"România interlopă"

Au trecut doi ani de când România a ajuns în atenția întregii lumi, în sens negativ însă, după uciderea tânărului baschetbalist american Chauncey Hardy, tocmai la Giurgiu, un oraș cunoscut pentru liniștea sa. Agresorul a primit, într-o primă fază, o pedeapsă de doar cinci ani de detenție, contestată ulterior de procurori.

În replică, cetățeanul maghiar vinovat de moartea baschetbalistului Marian Cozma a primit închisoare pe viață.

Asocierea dintre cele două cazuri, fără a fi neapărat simbolice, pun însă o serie de semne de întrebare privitor la funcționarea justiției din România. Sancțiuni prea ușoare, "portițe" prea multe de scăpare, hotărâri definitive de pedepse "cu suspendare" - acestea sunt aspectele dominante din deciziile magistraților români. În aceste condiții, nu trebuie să mai mire pe nimeni procentul redus de încredere al populației în justiție.

Din nefericire, toată lumea privește acum România ca fiind un sat fără câini, o țară pierdută în haos, care nu mai are nici lege, nici conducători, nici morală, nici conștiință, nici politicieni, nimic. Și, mai ales, nu mai are Poliției și Justiție. De ce s-a ajuns aici? Pentru că măsurile luate în ultimii ani de către Ministerul Internelor, Ministerul Justiției și Ministerul Public nu au avut niciun efect în stoparea proliferării actelor de violență ale interlopilor și în recrudescența grupărilor de crimă organizată și a clanurilor mafiote. Pentru că Poliția s-a confruntat cu disponibilizările în masă, care au afectat prezența polițiștilor pe străzi, iar judecătorii au dat dovadă de clemență în a pedepsi așa cum se cuvine actele agresive și infracțiunile cu violență la adresa unor oameni nevinovați.

Marian Cozma a fost ucis de niște maghiari de etnie romă. Baschetbalistul american a fost omorât la Giurgiu aproape la fel, de niște exponenți ai unor clanuri de aceeași etnie, bande de derbedei pe care nimeni nu i-a putut opri până acum din acțiunile lor criminale. Este clar că România a ajuns sub regimul Băsescu o țară în care este posibil orice, din păcate. Bandele de interlopi defilează în voie, au "la picioare" politicieni și oameni ai legii, sfidează și calcă totul în picioare, cer taxe de protecție nejustificate și, cel mai dramatic, omoară oameni nevinovați, în loc să se extermine între ei.

Poliția Română are nevoie de profesionalism, iar Justiția, de reprofesionalizare. Cetățenii României, romi sau români, au ajuns într-un asemenea hal de dispreț față de orice încât aproape nimănui nu-i mai pasă de lege. Acesta este rezultatul măsurilor de reformă luate de Guvernele Boc și Ponta sub oblăduirea atentă a chiriașului de la Cotroceni. Iar atacurile violente de acest fel se manifestă la altă scară și în politică, unde puterea nu mai are rușine, vezi număratul voturilor ŕ la Anastase, primirea de către UDMR a tot ce vor ei, inclusiv autonomia unei părți a României, sau devălmășia guvernării actuale și ocolirea Parlamentului, manifestate sub oblăduirea majorității USL.

Ar trebui să fim cu toții de acord că, dacă justiția și poliția nu își vor îmbunătăți prestațiile pentru care reprezentanții lor sunt plătiți rezonabil, aceste agresiuni ale lumii interlope asupra oamenilor vor continua și vor deveni un flagel de neoprit. Fac un apel la oamenii legii, fie ei polițiști, procurori și judecători, să dea dovadă de maximă fermitate în a scăpa România de acești indivizi, care au transformat comunitățile locale în câmpuri de vendete și terorizează oamenii corecți până ajung să-și ia lumea în cap. Trebuie ca toți cei implicați să lupte pentru ca România să nu ajungă un stat mafiot. Până nu va fi prea târziu!