Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 12-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.107 Nicolae-Ciprian Nica - comentarii în legătură cu măsurile luate de Guvern;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Nicolae-Ciprian Nica:

Că lucrurile au început să meargă bine în România, nu mai este o noutate. Însă, asta nu înseamnă că munca guvernului Ponta și rezultatele acestuia nu pot fi discreditate în fel și chip.

În ultima perioadă se vehiculează ideea că de la 1 ianuarie 2014 prețurile vor exploda ca urmare a măsurilor anunțate de guvern.

Nimic mai fals, deoarece în economia românească există încă un deficit de cerere. Oamenii cumpără puțin, ceea ce înseamnă că magazinele și producătorii nu se vor avânta să crească prețurile, pentru că s-ar cumpăra astfel și mai puțin. O altă idee falsă care este vehiculată în ultima vreme este aceea conform căreia o dată cu creșterea accizei la carburanți, prețurile vor crește. Iarăși o idee falsă deoarece doresc să amintesc că în urmă cu un an, prețul litrului de carburant la pompă era undeva la 6,25 lei. Acum, el este la circa 5,5 lei și chiar dacă întreaga valoare a noii accize se transpune în prețul carburanților, un litru la pompă tot nu ar depăși 5,8 lei.

Aș dori să mai amintesc faptul că în ceea ce privește creșterea prețului la produsele alimentare, acest aspect a fost preîntâmpinat. Prețurile la legume, fructe, ouă - în general la produsele agricole - nu vor crește pentru că Guvernul a pregătit și anul viitor cum l-a pregătit pe acesta.

Începând cu octombrie 2013 au fost acordate peste 500 milioane de euro drept plăți anticipate pentru pregătirea campaniei agricole de anul viitor. Au fost reduse cheltuielile la livrarea apei destinate irigațiilor pentru agricultori. Au fost acordate despăgubiri de la buget pentru fermierii afectați de seceta din vara anului 2012.

Guvernul oferă sprijin financiar pentru producătorii de lapte și carne de vită din zonele defavorizate, în limita unui plafon de 30 de milioane de euro.

În plus, au fost plătite subvențiile din agricultură blocate de PDL. S-a aprobat plata a 2,7 miliarde de lei pentru 1.072.289 de beneficiari ai schemelor de plăți unice pe suprafață. Au fost finanțate circa 50 de proiecte pentru depozite de legume-fructe destinate preluării, sortării, păstrării și ambalării produselor. A fost redusă TVA la pâine de la 24% la 9%, iar efectul asupra prețurilor s-a văzut.

Iar măsurile vor continua în aceeași direcție. Pregătirea bugetului pe 2014 indică o politică fiscală bugetară prudentă, cu o continuitate a consolidării fiscale, dar cu o alocare mai mare de resurse către investiții, către noi proiecte. Deciziile arată un tip de comportament care poate să creeze o anumita stabilitate în perioada următoare.