Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 12-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.115 Ovidiu-Cristian Iane - despre "Nitriții și nitrații din apa noastră cea de toate zilele";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ovidiu-Cristian Iane:

"Nitriții și nitrații din apa noastră cea de toate zilele"

După cum știm cu toții, există câțiva factori esențiali pentru supraviețuirea umană, și aceștia sunt apa și aerul.

Apa și aerul reprezintă, în accepțiunea universală, bunuri și factori de mediu esențiali supraviețuirii umane, bunuri ale întregii omeniri, factori miraculoși, creați de divinitate prin intermediul naturii, care ne asigură nouă, oamenilor, nivelul de viață și dezvoltare perfecte.

Dacă acum sute și mii de ani, apa și aerul erau încă surse de viață gratuite pentru locuitorii acestei planete, în epoca pe care o trăim, dezvoltarea sistemului capitalist și concurențial a creat un monopol al acestor resurse naturale de mediu, ajungându-se la un paradox dintre cele mai bizare cu putință, acela în care apa - bine că nu și aerul!- deocamdată - a devenit monopolul unora dintre cei mai ingenioși și bogați oameni de pe planetă.

În zilele actuale se vorbește despre "producătorii de apă" ca și cum cineva dintre noi ar deține secretul producerii spontane și naturale a acestei comori lichide, astfel încât să poată primi înaltul rang de producător, alături de Dumnezeu și de natură.

Dincolo de toată această tristă anomalie umană generată, în principal, de același impuls care îi împinge pe unii să se considere "producători" de lemn, cărbune, fier, diamante și alte minuni pe care doar natura le generează în mod spontan și absolut, fiind în același timp singurul producător exclus și omis de la profituri și protecție, apa noastră cea de toate zilele amenință, din cauza incapacității umane de a înțelege pericolul intervenției factorului uman în procesele naturale, să devină sursa morții noastre, prin otrăvirea cu diferite substanțe care pot contamina resursa naturală de apă și... chiar o fac!

Este vorba, stimați colegi, despre substanțe cu un înalt grad de risc pentru viața și sănătatea tuturor, cum sunt nitriții si nitrații, a căror prezență în apă poate ucide rapid un copil și omorî lent, dar sigur, orice adult consumator de apă.

Senatul României a adoptat zilele trecute o propunere legislativă, și anume Proiectul pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, lege care prevede ca producătorii de apă să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor de îmbuteliere concentrația de nitriți și nitrați.

Această inițiativă a apărut în urma faptului că România se află, în acest moment, în raport cu pragul impus de Uniunea Europeană pentru concentrația de nitriți și nitrați din apa potabilă, la un prag de 20-22mg/litru, prag extrem de periculos, apropiat de cel de risc major, pe care Uniunea îl stabilește ca fiind la 50 mg/litru.

Pentru nespecialiști și pentru simplii consumatori, diferența între 20-22 și 50 mg/litru poate părea nesemnificativă și exagerată pentru tragerea unui semnal de alarmă serios în privința calității apei pe care o consumăm zi de zi.

Însă, doamnelor și domnilor, întrebarea care îmi vine în minte când citesc aceste date și constat cât de aproape suntem de îmbolnăvirea noastră și uciderea copiilor noștri, plătind toate acestea la prețuri de cele mai multe ori prohibitive, plătind pentru apă, apa pe care, repet, în mod normal, ar trebui să o considerăm la fel de sigură ca și aerul și ca orice alt element natural care ne asigură viața și confortul în această lume, este următoarea: Cine și cum a ajuns să "producă" o apă ucigașă și, mai ales, cine permite ca acești așa-ziși producători de apă să-și clădească adevărate imperii, monopolizând o avuție națională și globală și vânzându-ne-o nouă în sticle frumos colorate, cu etichete cu pretenții și imagini serafice care ascund, de fapt, un produs ajuns otravă?!

În orice țară civilizată, produsele alimentare, cele de larg consum, sunt supuse unui control strict și extrem de exigent, în conformitate cu standarde și norme impuse prin legislația în domeniu, lucru care aduce un grad de confort și siguranță dintre cele mai înalte pentru consumator.

În România, după 24 de ani de când tot spunem că am dobândit statutul și viziunea de țară democrată, încadrată și aliniată la standardele celorlalte democrații europene și mondiale, încă mai modificăm legi care vin în slujba vieții, a protecției omului și a bunurilor naturale pe care oricare dintre noi le utilizează în viața curentă.

După 24 de ani de democrație, încă nu am ajuns să putem controla otrăvurile din apă și mâncare, ba, chiar le generăm, dar vrem să controlam natura și ne intitulam "producători" de bunuri de calitate superioară.

În final, țin să vă reamintesc, doamnelor și domnilor, că de noi toți, cetățenii români, consumatori de apă și alte produse naturale și nu numai, ține ca viața noastră să fie în siguranță și să ne putem așeza în fiecare zi liniștiți la masă, alături de familia noastră, turnându-ne nouă și copiilor noștri în pahare apă, lichidul care ne menține în viață și care ne ostoiește setea, fără teama că acela va fi poate ultimul pahar de apă care ne va băga în spital sau ne va ucide lent și în chinuri, un ultim pahar pe care îl plătim, nu numai din buzunarul nostru, ci și cu prețul vieții.