Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 12-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.141 Mihai Weber - declarație politică: "Bugetul 2014 - un buget în slujba solidarității, a inovării și a dezvoltării economice și sociale";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mihai Weber:

"Bugetul 2014 - un buget în slujba solidarității, a inovării și a dezvoltării economice și sociale"

Negocierile referitoare la modificarea bugetului pe 2014 dintre Guvern și delegația Comisiei Europene, FMI și Băncii Mondiale au fost încheiate cu succes. În urma acestor negocieri cu partenerii internaționali care au dat dovadă de solidaritate și profesionalism, au fost promovate o serie de măsuri cu un bun impact asupra României.

Guvernul USL vine și de această dată în ajutorul cetățenilor și agenților economici. Se lucrează la stabilirea bazelor unui bun proiect de buget, al cărui obiectiv este dezvoltarea economică favorabilă, dar și durabilă a României, ocuparea forței de muncă, precum și scăderea ratei șomajului.

Astfel, ca prim pas, a fost stabilit un deficit bugetar de 2,2% din PIB, în scădere față de 2013. Au fost prevăzute ca date de construcție investiții care să depășească 6% din PIB, în acest fel contribuindu-se la o creștere economică, dar și la lansarea anumitor proiecte importante pentru diverse domenii. Se vor continua investițiile în domeniul infrastructurii locale, precum și rularea în continuare a programelor dedicate desfășurării acestor investiții, fiind alocate în buget 2,5 miliarde de lei necesare acestor modificări.

În discuție a fost pus și salariul minim pe economie. Începând cu 1 ianuarie, acesta va crește de la 800 de lei la 850 de lei, urmând ca de la 1 iulie să ajungă 900 de lei. Se va lucra la stabilirea gradului în care vor crește salariile tinerilor ieșiți de curând de pe băncile facultăților, în special salariile medicilor rezidenți, precum și ale profesorilor debutanți.

Pensiile vor fi indexate cu un procent de 3,76 %, o rată dublă față de inflație. De aceste majorări vor beneficia cei peste 5 milioane de pensionari care au avut de suferit în 2010 în urma deciziilor prost luate de Guvernul Boc.

Vom avea o creștere a plafonului de datorie pentru proiecte de infrastructură la autoritățile locale de 1,2 miliarde de lei și o creștere a cofinanțărilor pentru fondurile europene la 3%. A fost prevăzut și un buffer bugetar pentru a putea semna și demara importante proiecte de infrastructură, ca măsuri de creștere a veniturilor vor fi indexate accizele în funcție de rata inflației, care, din fericire, pe 2013, înregistrează o rată scăzută.

Subiectul cel mai intens discutat în timpul negocierilor a fost cel referitor la reducerea contribuțiilor de stat. Începând cu cel de-al doilea semestru al anului va avea loc scăderea semnificativă a acestora cu 5 puncte procentuale. Guvernul va avea grijă ca acest impact să fie unul neutru, în așa fel încât pierderile rezultate în urma reducerii contribuțiilor asigurărilor sociale să fie compensate din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri, precum și din reducerea cheltuielilor.

Consider că aceste modificări vor veni în ajutorul întregii populații, începând de la cei tineri până la pensionari și au drept țintă relansarea economiei. Se vor garanta măsuri de absorbție a fondurilor europene, de declanșare a unor proiecte de investiții, pași ce duc în mod sigur spre dezvoltarea României pe plan economic, dar și pe plan social.

Guvernul USL își va asuma în continuare angajamentul politic solidar și sunt convins că măsurile luate reprezintă o soluție optimă în rezolvarea tuturor problemelor apărute cu 3-4 ani în urmă. Pentru aceasta, vom continua să luptăm și să facem dreptate celor care au avut de suferit în urma dezastrului economic-social din 2010-2011.