Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 12-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.147 Erland Cocei - punctarea efectelor reducerii fiscalității;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Erland Cocei:

Reducerea fiscalității reprezintă unul dintre obiectivele importante asumate de USL după câștigarea alegerilor în decembrie 2012, fiind prevăzut de asemenea în Programul de guvernare al Cabinetului Ponta.

În urma dezastrului provocat de guvernarea PDL în perioada 2009-2011, economia românească are nevoie de o astfel de abordare fiscală, care să vină în întâmpinarea așteptărilor mediului de afaceri și care să permită crearea locurilor de muncă și relansarea economică a României. O primă măsură a fost adoptată deja în acest sens, fiind vorba despre reducerea TVA-ului de la 24% la 9% la produsele de panificație, care se aplică de la 1 septembrie a.c. și ale cărei efecte se regăsesc în scăderea prețului la pâine pentru consumatori și combaterea evaziunii fiscale din acest domeniu.

Mai mult, pentru a relaxa condițiile fiscale de pe piața muncii, PNL a adoptat încă din toamna acestui an o rezoluție prin care a solicitat partenerilor de guvernare elaborarea de scenarii economice care să permită fundamentarea bugetului de stat pe anul 2014, pornind de la reducerea CAS cu 3 puncte procentuale pentru angajatori.

Din analizele liberale a reieșit că această măsură ar permite reducerea costurilor cu forța de muncă și a presiunii fiscale față de angajatori. Punctul de vedere al PNL-ului a fost prezentat și în cadrul negocierilor dintre partea română și reprezentanții FMI, CE și Banca Mondială, sosiți la București pentru evaluarea Acordului de împrumut semnat de România cu instituțiile internaționale.

În urma acestor întâlniri, a fost adoptată decizia ca reducerea CAS să fie de 5 puncte procentuale, cu aplicare de la 1 iulie 2014, ceea ce reprezintă o măsură de dreapta necesară pentru stimularea mediului de afaceri, cu efecte sustenabile pe termen mediu și lung.