Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 28-11-2013

Ședința Camerei Deputaților din 28 noiembrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.94 Marian Enache - declarație politică - "Ziua națională a României";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Marian Enache:

"Ziua națională a României"

Prima aniversare postdecembristă a Zilei naționale s-a desfășurat la 1 Decembrie 1990, în cetatea Marii Uniri, Alba Iulia, într-un cadru care a reconstituit atmosfera de la 1 decembrie 1918. La marea adunare populară au rostit discursuri președintele României, Ion Iliescu, președintele Senatului, Alexandru Bârlădeanu, președintele Camerei Deputaților, Dan Marțian, primul-ministru, Petre Roman, Corneliu Coposu, președintele Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat, Radu Câmpeanu, președintele Partidului Național Liberal, Sergiu Cunescu, președintele Partidului Social-Democrat Român, Szöcs Géza, secretarul general al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, înalți reprezentanți ai cultelor.

Am avut, atunci, onoarea de a fi desemnat să dau citire textului Declarației solemne a Parlamentului României, în fața celor peste două sute de mii de români participanți la adunarea populară de celebrare a Zilei naționale, veniți din toate județele țării.

Primul Parlament al României, ales liber și democratic la 20 mai 1990, adoptase în iulie 1990, legea prin care ziua de 1 decembrie a fost declarată zi națională a României.

Articolul 12 alin. (2) din Constituția României din anul 1991 a statuat că "Ziua națională a României este 1 Decembrie".

După ce Basarabia (la 27 martie 1918) și Bucovina (la 28 noiembrie 1918) s-au unit cu România, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, Adunarea Națională a decis desăvârșirea statului național unitar român, prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Au fost prezenți 1.228 deputați și delegați oficiali, cei cinci episcopi, patru vicari, zece delegați ai consistoriilor ortodoxe și ai capitlurilor greco-catolice, 129 protopopi, precum și o sută de mii de români veniți din toate părțile unde se vorbea limba română. Astăzi, să ne amintim de măreția acelui moment și să încercăm să ne ridicăm la înălțimea lui.

Să acordăm mai mult respect istoriei noastre naționale și Zilei naționale. Să renunțăm la unele inerții și tendințe cosmopolite, să nu ne fie rușine că suntem români, așa cum, din păcate, auzim tot mai des în mass-media. Să rămânem patrioți, păstrându-ne identitatea noastră românească în cadrul familiei mari europene la care am aderat în urmă cu șapte ani.