Plen
Ședința Camerei Deputaților din 17 decembrie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.167/24-12-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
13-03-2019 (comună)
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 17-12-2013 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 17 decembrie 2013

26. Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) (retrimisă comisiei)
 
consultă fișa PL nr. 162/2013

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Intrăm în procedura votului final.

Liderii grupurilor parlamentare au primit ordinea de zi.

Conform celor pe care le-am discutat, o să vă propun ca punctul 11 de pe ordinea de zi să fie retrimis la comisie, termen 1 februarie, astfel încât toate instituțiile care au opinii contrare să mai fie consultate o dată cu privire la această chestiune. (Propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse.)

Vă rog frumos să vă pregătiți cartelele de vot.

E vot; după aceea. E vot.

Retrimitem la comisie. Termen 1 februarie. Să înceapă votul.

Nu la vot. Așa scrie regulamentul. Nu mă grăbesc, sunt calm. Da, domnule deputat, imediat vă dau cuvântul. Nu fiți nervos. Pe procedură.

Video in format Flash/IOS

268 de voturi pentru, nicio abținere, niciun vot împotrivă. A fost retrimisă la comisie; termen 1 februarie.

Domnul deputat Gheorghe Scutaru, liderul Grupului parlamentar al PNL, pe procedură; după aceea, domnul deputat Cezar Preda.

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian George Scutaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să vă spun că Grupul Partidului Național Liberal își menține poziția politică și, indiferent când această lege va reveni la Camera Deputaților, Grupul Partidului Național Liberal va vota împotriva acestei legi.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Cezar Preda, Grupul parlamentar al PDL, pe procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cezar-Florin Preda:

Da, domnule președinte.

Acum câteva secunde am auzit ultima minciună spusă în Parlament. Dacă erau așa de hotărâți să o voteze, trebuia să o lase pe ordinea de zi, să o respingem toți astăzi, să nu o lăsăm pentru Paști. De fapt, ce se urmărește pe procedură, domnule președinte? Nu o să prindeți o altă sărbătoare la români când doarme și presa, doarme și PDL-ul, când doarme toată lumea. Dați-i drumul la vot, respingeți-o, ca să vadă societatea și toate organismele internaționale că nu vreți să scoateți oamenii din pușcărie la comandă și atunci încheiem capitolul.

Ce înseamnă a o retrimite la comisie? S-o amânați încă puțin, ca să vedem poate adoarme cineva. Nu adoarme.

Și inclusiv dumneavoastră, domnule președinte, vă reproșez astăzi, v-ați grăbit iar. Așteptați, pe procedură, ceream și noi acest punct de vedere. Noi am scos cartelele, nu votăm așa retrimiterea la comisie, dar vă grăbiți. De ce vă grăbiți, că tot nu o să picați bine.

Iar dacă s-a cerut demisia, domnule președinte, celor doi mincinoși ai neamului, să știți că următorul sunteți dumneavoastră, dacă continuați așa.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu vă rog frumos să aveți o ... vă rog ...

Să-mi dați voie să spun câteva cuvinte. (Coboară la tribună.)(Rumoare.)

Doamnelor și domnilor colegi,

Mie mi-ar fi plăcut ca cineva care toată viața lui a fost serios și vertical și a făcut parte dintr-un partid care a fost vertical și serios și a respectat procedurile și nu le-a inventat, și n-a contestat la Curte, ca să putem să votăm în fiecare comisie cu un singur om și nu i-a învățat pe miniștri, când erau vicepreședinți la comisie, să fure cu ștampila, să fie verticali. Aceasta este procedura parlamentară.

Dacă în România Parlamentul nu mai are dreptul să producă o asemenea lege, înseamnă că România, pe care eu am luptat pentru ea în ’89, nu este România dumneavoastră și nu trăiesc în ea.

Dreptul meu, ca parlamentar, este să-i consult pe toți. Dacă Agenția Națională de Integritate, Ministerul Public, Ministerul Justiției, dumneavoastră, care ați fost în comisie, prin reprezentanții dumneavoastră, v-ați trezit acum că sunteți populiști și v-a certat președintele și v-a obligat ca doi oameni care au fost verticali, după șase ani, doi oameni care au fost parlamentari și au fost verticali și știa tot grupul că s-a votat această chestiune, s-a discutat două luni de zile în comisie.

Dacă vreți să fiți populist acum, înainte de Crăciun, vă rog frumos să fiți la dumneavoastră acasă, pentru că eu de când sunt în Parlament, niciodată nu mi-am permis să vă jignesc, niciodată nu mi-am permis să fac populisme cu dumneavoastră sau cu vreun coleg. Dacă vreodată frazele mele au fost interpretate eronat, domnule deputat, întotdeauna mi-am cerut scuze.

Deci, în momentul în care dumneavoastră mă faceți pe mine așa cum ați spus că sunt, vă rog frumos să aduceți și proba, dacă vreți să fiți vertical. Dacă nu aveți proba respectivă, atunci, vă rog frumos, dacă aveți demnitate, că nu eu mi-am dat demisia când am intrat în Parlament de pe locul 3 sau 2, dumneavoastră, după cinci minute, ca alt cetățean, fost în partidul dumneavoastră, v-ați dat demisia și când ați aflat că sunteți parlamentar, ați revenit asupra demisiei.

Eu am verticalitate. Dacă, vreodată, voi greși, plec și din Parlament. Nu mă ascund după fusta Parlamentului. Și, vă rog frumos, Parlamentul are acest drept, l-a câștigat prin regulament și-l respectă. (Vociferări.)

Dacă, la 1 februarie, colegii mei din Comisia juridică, de disciplină și imunități vor propune un raport de respingere, el va fi supus votului și va fi votat.

Aceasta este procedura. Liderii grupurilor parlamentare, înainte de a-l forța pe unul să-și dea demisia, că nu vă place dumneavoastră, au spus că o retrimitem la comisie și am anunțat de săptămâna trecută. Suntem verticali și nu ne aplecăm după cum bate vântul, cum spunea Mihail Sadoveanu, că nu suntem trestii. (Aplauze.)

(Își reia locul la prezidiu.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Cezar-Florin Preda (din sală):

Vă rog să-mi dați cuvântul!

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, nu v-am pronunțat numele. Nu aveți dreptul la replică.

Dacă pe procedură? Domnul deputat... eu... pe mine mă cheamă Valeriu Zgonea, nu mă cheamă "băi". Dacă vreți pe procedură, vă dau cuvântul.

Pe procedură, domnul deputat Oltean. Și intrăm în votul final. Aveți două minute pe procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sincer să fiu, nu înțeleg reacția dumneavoastră. Ce vă rog, domnule președinte, este doar, în calitatea dumneavoastră de președinte al Camerei Deputaților, țin să precizez că sunteți președintele tuturor deputaților, și nu numai al unui segment din Camera Deputaților.

În această calitate, domnule președinte, trebuie să ne judecați și să ne tratați cu aceeași unitate de măsură. Avem o ordine de zi în ce privește votul final. În mod normal, ar fi trebuit să începeți cu primul punct al ordinii de zi. Dumneavoastră ați început cu punctul 11 al ordinii de zi, inversând ordinea firească a votului final de astăzi.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, glumiți sau nu știți regulamentul?

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Nu, pe regulament, domnule președinte. În primul rând ar fi trebuit să supuneți votului plenului, să începeți cu poziția 11, nu ați făcut-o, ați încălcat regulamentul. În al doilea rând ...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, domnule deputat, vă rog frumos, sunteți un parlamentar vechi. Nu se supune la vot ordinea de vot final. Râde lumea de noi. Propunerea fiecărui grup parlamentar și a președintelui, de a retrimite la comisie, inclusiv a președintelui, de a retrimite la comisie un proiect de pe ordinea de zi sau de la votul final este una corectă și regulamentară.

Dacă vă referiți la altceva, vă rog frumos, cu mare plăcere. Deși dumneavoastră, ca vicepreședinte, grupul parlamentar, domnul Tinel Gheorghe, pe procedură, la începutul votului final, poate să ceară retrimiterea la comisie și vă dau sute de cazuri în care dumneavoastră ați fost președinte de ședință și ați făcut acest lucru, între 2008 și 2012, anul trecut.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, nu-mi amintesc în decursul celor zeci de ședințe pe care le-am condus, să vă închid microfonul vreodată. Niciodată. În calitatea dumneavoastră de deputat și de vicepreședinte, nu v-am închis niciodată microfonul, indiferent ce ați spus și dumneavoastră și alți colegi.

Având în vedere că domnul deputat Preda a cerut cuvântul pe procedură, ar fi trebuit să-i dați cuvântul, domnule președinte, și pe urmă să supuneți votului. Aceasta era chestiunea pe care voiam să o spun și pentru care vă cer altădată să fiți mai atent și rog secretarii de ședință să fie mai atenți, pentru a nu ne pune în situația de a nu ne putea exprima poziția grupului înainte de vot, și nu după vot.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, este regretabil că creați o problemă artificială și că inventăm și adăugim la regulament. Perioada în care aducem amendamente la amendament în plen a trecut, să știți. Și eu vă respect și pe dumneavoastră și pe domnul Cezar Preda, același respect îl am, dar niciodată nu am jignit pe nimeni, să știți, nici de acolo, nici de aici, nici din sală. Și cer același lucru și același tratament egal și pentru mine. Că, dacă un coleg parlamentar face același lucru cu președintele Camerei Deputaților, e foarte ușor să facă și cu un om de afară, de pe stradă. Eu așa cred.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 18 martie 2019, 15:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro