Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 25-02-2014

Ședința Camerei Deputaților din 25 februarie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.94 Daniel Iane - declarație politică în sprijinul depășirii blocajului politic din USL;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Daniel Iane:

În 2012, Uniunea Social-Liberală și-a asumat, în fața românilor, programul politic intitulat "România puternică". Din 2012 și până în prezent, bilanțul guvernării acestei alianțe politice este pozitiv, o serie importantă din obiectivele asumate atunci fiind astăzi realizări de care beneficiază românii. Doresc pe această cale să reamintesc câteva din obiectivele îndeplinite de USL: am reparat nedreptățile apărute în timpul Guvernului condus de Emil Boc - am reîntregit salariile tuturor bugetarilor, am crescut pensiile, am crescut substanțial veniturile medicilor rezidenți și ale profesorilor debutanți, am deblocat posturile din sistemul de sănătate și am redeschis aproape toate spitalele închise abuzive de către PDL. Din punct de vedere economic, am reușit păstrarea cotei unice la 16%, am depus toate eforturile și am reușit să reducem TVA-ul la produse de panificație, am reformat sistemul fiscal, am asigurat stabilitate macroeconomică, am creat noi locuri de muncă, am adoptat importante măsuri în vederea restimulării sectorului privat. Aceste succese, în special economice, sunt, pentru mine personal, motivul cel mai întemeiat pentru ca USL să continue să guverneze.

De ce am ales totuși să precizez câteva din succesele USL? Acestea dovedesc capacitatea noastră de bună colaborare în interesul celor care ne-au acordat încrederea, în 2012, nouă, USL-ului, în această formă, cu PNL membru al coaliției guvernamentale. Actualul blocaj politic trebuie depășit cât mai repede de către partenerii noștri social-democrați. Premierul Victor Ponta trebuie să înțeleagă că orice moment de întârziere a numirii miniștrilor propuși de Partidul Național Liberal este o încălcare a mandatului primit din partea românilor în 2012. Un guvern fără PNL ar fi unul lipsit de legitimitate politică și o lipsă de respect față de români și față de ceea ce le-am promis de-a lungul timpului. Deși destul de multe persoane, chiar și dintre membrii USL, consideră că alianța noastră politică este una ruptă de facto, din punctul meu de vedere, proiectul comun al USL-ului trebuie să continue până la îndeplinirea obiectivelor politice asumate în fața electoratului. Faptul că premierul Victor Ponta a declarat că un viitor guvern, chiar și fără participarea PNL, ar fi obligat să continue programul de guvernare asumat de USL este inacceptabil. O importantă serie de obiective asumate au o dimensiune liberală. Cum oare un Guvern totalmente social-democrat ar putea să implementeze măsuri inițiate și gândite de miniștri liberali?

Sper totuși ca, în cel mai scurt timp, această situație tensionată să ia sfârșit. Rezolvarea acestui lucru este, exclusiv, la îndemâna premierului Victor Ponta. Mai mult de atât, această stare conflictuală se poate rezolva foarte simplu: premierul Victor Ponta îi nominalizează pe cei patru miniștri propuși de către Partidul Național Liberal pe posturile de miniștri care ne revin, după cum este prevăzut și în protocolul nostru de funcționare. Așadar, premierul Victor Ponta trebuie doar să respecte protocolul USL.

În calitate de deputat care a susținut Guvernul USL și care, ori de câte ori a avut ocazia, a subliniat și a evidențiat realizările acestuia, vreau să precizez că PNL a făcut tot posibilul pentru continuarea în actuala formulă. USL este rezultatul direct al votului cetățenilor. Sper ca și partenerii noștri de alianță, Partidul Social Democrat, să înțeleagă că mandatul primit este unul comun.