You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 27-05-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of May 27, 2014

 Relevant paragraphs for the following query: 
Speaker: Violeta Tudorie

    Declarații politice și intervenții ale deputaților: Violeta Tudorie - declarație politică: - Calomnierea aleșilor locali - o atitudine antidemocratică. Să apărăm imaginea și autoritatea primarilor, a consilierilor locali și a aleșilor județeni!;

Doamna Violeta Tudorie:

"Calomnierea aleșilor locali - o atitudine antidemocratică. Să apărăm imaginea și autoritatea primarilor, a consilierilor locali și a aleșilor județeni!"

De o bună bucată de vreme regimul băsist a pornit o campanie absurdă de intimidare și denigrare a aleșilor locali: consilieri, primari, președinți de consilii județene. Vom arăta prin această declarație că aleșii noștri locali merită aprecierea și sprijinul nostru, nicidecum terfelirea lor publică.

Dar ca să înțelegem că este o campanie absurdă și antidemocratică trebuie să definim mai clar ce înseamnă regimul băsist. Acesta s-a consacrat, în practica celui care i-a dat numele, ca un sistem format dintr-un conducător care dirijează un stat doar el cu poporul, eventual ajutat de câțiva procurori și judecători, securiști și propagandiști. Iar cei câțiva procurori și judecători nu înseamnă nicidecum independența justiției, ci dirijarea ei spre țintele ochite de conducător. Toate celelalte instituții ale unui stat de drept trebuiau aduse sub îndrumarea conducătorului statului prin tot felul de intimidări, iar dacă acestea nu se lăsau manipulate urmau să fie demascate în stilul bine cunoscut propagandiștilor sistemului. Bineînțeles că aducerea sub îndrumare era pitită sub formulări răsunătoare de tipul: reformă sau modernizare a instituțiilor statului. Așa a procedat cu instituțiile de forță, cu acelea ale sistemului judiciar, cu guvernele și parlamentele care i-au stat în cale, iar în ultimul timp cu acelea ale administrației publice locale și județene.

Deși a luptat cu perfidie, regimul nu a reușit să-și subordoneze toate instituțiile și să sperie pe toți oamenii politici care i s-au opus. Nu a reușit să le subordoneze, dar a reușit să le intimideze și să baronizare. În privința autorităților și aleșilor locali, s-a ajuns ca, în acest moment, din cauza fricii de loviturile sistemului, toate autoritățile locale și centrale să renunțe la orice inițiativă, să stea în expectativă, să nu mai răspundă nici măcar la telefon până când regimul conducătorului nu-și va termina mandatele, pentru ca mai apoi să se apuce de treaba care le revine. Evident că acest blocaj are consecințe nefaste pentru comunitățile locale, dar între acestea și pierderea imaginii publice și a libertății individuale, aleșii locali decid de obicei să-și protejeze libertatea lor și a familiilor lor. Bineînțeles că majoritatea românilor doresc ca această stare de lucruri să fie schimbată. Norocul lor vine, de această dată, de la faptul că au o alternativă: să voteze masiv contra băsiștilor mai vechi sau mai noi.

Totuși nici până atunci nu ar trebui să stăm cu mâinile încrucișate. Este necesară o atitudine puternică și susținută de combatere a declarațiilor și acțiunilor oamenilor regimului băsist, de denigrare și intimidare a aleșilor locali. După ce le-am dat o serie de sarcini suplimentare, cu bugete modeste și prost plătiți, după ce le cerem să acceseze fonduri europene, să îmbunătățească serviciile comunitare și să facă investiții, vin acum băsiștii să-i terfelească public. Este cazul să nu-i lăsăm să se lupte singuri cu un regim corupt și abuziv, să nu-l lăsăm în această bătălie singur pe primul-ministru. Este necesar să auzim vocea tuturor celor calomniați, dar și a mass- media, a societății civile, a partidelor politice care au în conducerea lor aleși locali. Este necesar să trezim forțe umane noi, care să combată această campanie păguboasă și antidemocratică. Ar fi cazul ca organizațiile aleșilor locali, comunali, orășenești, municipali și județene să riposteze imediat și mai eficace contra tentativelor regimului băsist de a intimida și îngenunchea autoritățile și pe aleșii locali. Le dorim să fie mai active și cu o reacție promptă. Ne referim, printre altele, la Asociațiile Aleșilor Locali, Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Agențiile Democrației Locale, Camera Puterilor Locale.

      Violeta Tudorie - declarație politică: - Mesaj pentru alegerile europarlamentare;

Doamna Violeta Tudorie:

"Mesaj pentru alegerile europarlamentare"

În campania de alegeri europarlamentare din mai 2014 românii vor auzi mai mult vorbindu-se despre Europa și despre Uniunea Europeană, dar se pare că puține legături pot face între aceste vorbe și viața lor de zi cu zi.

Legătura cu Bruxeless-ul le este mediată de reprezentanții lor, cei 32 de parlamentari la legislativul de la Bruxelles, dar nu numai. Vom avea probabil în continuare un comisar european. La rândul lor, președintele, prim-ministrul, miniștrii și alți demnitari și experți merg sistematic la întrunirile și organismele UE. Cetățenii români ar dori să știe mai clar ce le comunică reprezentanții lor forurilor europene și apoi cu ce răspuns vin aceștia acasă.

Trebuie să recunoaștem că în primii 7 ani de integrare europeană mesajul și feed-back-ul comunicării a fost destul de sărac și fragmentat. Astfel că cetățenilor români nu le este clar ce fac, de ce merg, cu ce folos pentru ei și cu ce ar trebui să se ocupe toți acești reprezentanți ai lor în forurile uniunii. Pentru alegătorul român mesajul european este încă foarte abstract și departe de greutățile și așteptările sale zilnice, iar reprezentantul lor în Parlamentul European nu este cunoscut și nu se bucură de nicio audiență curentă, ci doar în eventualitatea vreunui scandal. De aici rezultă și o slabă participare a cetățenilor atât la acțiunile din timpul campaniei electorale, cât și la votul propriu-zis.

Problema participării românilor la demersurile europene, așa cum rezultă și din această campanie, este una, în primul rând, de existență. Atâta timp cât nu vom realiza o înțelegere comună la nivelul întregii Uniuni a acestui aspect și atâta timp cât reprezentanții și comunicatorii în/și cu forurile UE nu se vor angaja pe o direcție clară de reducere a acestui decalaj, românii nu vor manifesta mai multă participare și entuziasm pentru problematica europeană și pentru purtătorii acesteia, oricare vor fi aceștia. Dimpotrivă, fie se vor resemna cu sentimentul că apartenența noastră nu ajută, dar nici nu strică, fie vor găsi tot mai multe argumente că sunt marginalizați, nedreptățiți sau chiar de-a dreptul exploatați ca o națiune de mâna a doua, abandonată de propria elită politică și manipulată de un discurs european demagogic. Se poate, de asemenea, accentua sentimentul că de integrare profită doar un grup restrâns de indivizi aflați în poziții avantajoase.

Din acest punct de vedere, consider că se impune o reconsiderare a mesajului politic unional prin încorporarea în cuprinsul său a subiectului integrării în uniune și sub aspectul creșterii puterii de cumpărare, a calității vieții, a serviciilor sociale de care să se bucure și cu care să se mândrească românii ca membri ai Uniunii Europene. Vom fi cu adevărat mândri că suntem, ca români, în UE atunci când vom simți că ne apropiem de media calității vieții europene. Or, observ că tocmai acest aspect a fost mai puțin prezent în discursul electoral european. Evident, sunt și aspecte mai generale care țin de cunoaștere și comunicare. Iar în legătură cu acestea se remarcă faptul că problematica europeană și în general temele de politică externă sunt mai greu accesibile și prea puțin prezente în discursul public și în mass-media din țara noastră. Spre aceste teme ne îndreptăm atenția doar atunci când situațiile intră într-o fază acută, așa cum este cazul din ultimele luni cu evenimentele din Ucraina. Informația, analizele și cunoscătorii în ale politicii europene și internaționale fie lipsesc, fie se învârt într-un cerc îngust fără ieșire la marele public. Așa se face că românilor obișnuiți nu le este clar care sunt obiectivele României în raport cu noua legislatură a Parlamentului European și cum li se va îmbunătăți calitatea vieții în următorii ani.

Propunerea mea este ca în această campanie să vorbim mai mult despre proiectul integrării reale în UE. Iar cu deciziile și concluziile organismelor uniunii să ajungem la un public mai larg pe care să-l facem mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și în lume. Cred că este clar pentru toată lumea că la Bruxelles nu trebuie să mai tolerăm practicile băsiste de a merge cu pâra sau pentru a cere sprijin întru salvarea funcției sau carierei personale. Si nici pentru un beneficiu îndoielnic de imagine din ponegrirea conaționalilor spre deliciul străinilor. Toți reprezentanții noștri ar face mai bine să-și manifeste activ și eficient dragostea față de țară și de locuitorii săi, apărarea și promovarea intereselor lor fundamentale.

      Violeta Tudorie - declarație politică: - Moționarii băsiști;

Doamna Violeta Tudorie:

"Moționarii băsiști"

Mecanismul parlamentar, democratic ne obligă să luăm parte la dezbaterea acestei moțiuni, deși ea nu este, în fond, în practica inițiatorilor acesteia decât un exercițiu de demagogic, iar textul prezentat nu are aspectul unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, ci un manifest electoral împotriva domnului Victor Ponta. Ați remarcat, presupun, că el nu se adresează decât domnului Ponta, și nu echipei guvernamentale.

În același timp, observăm că durerea mare a moționarilor băsiști nu este activitatea guvernamentală și mersul economiei, pentru că acestea, după cum o arată datele concrete, calificativele instituțiilor de specialitate și aprecierile interne și internaționale, merg cum nu se poate mai bine. Durerea constă în probabilitatea, destul de mare, ca premierul Ponta să-i bată și în toamnă la alegerile prezidențiale.

Mai reținem că textul moțiunii nu se axează pe vreo temă sau obiectiv politic, ci sunt puse cu furca acuzații, câte în lună și în stele, toate aberante, contradictorii și fără nicio legătură cu realitatea vieții cetățenilor români. Că textul este o mostră de bârfă, gen Nicolăescu-Udrea, și nu de critică politică, voi demonstra pe câteva elemente în cele ce urmează.

La început este admonestat premierul pentru că nu a sărit la gâtul rușilor, ci s-ar fi declarat apatic și fără aplomb, ori la acest punct luările de poziție ale Guvernului și ministrului Titus Corlățean au fost clare, ferme, neechivoce, la obiect și într-un autentic spirit diplomatic. Probabil că băsiștilor nu le ajung stările conflictuale și scandalurile pe care le provoacă în țară, vor să le extindă și în plan internațional. Te pomenești că, scandalagii, isterici și demagogi cum îi știm, băsiștii ar fi lăsat diplomația la o parte și ar fi declarat război înaintea americanilor și a celorlalți europeni. Departe de a fi o asurzitoare tăcere, apreciem echilibrul și maturitatea atitudinii și aprecierilor reprezentanților Guvernului României față de evenimentele din Ucraina și față de acțiunile abuzive și ilegale ale Rusiei legate de Crimeea.

Pentru autorii moțiunii, educația patriotică este o preocupare odioasă, comunistă. În sufletul lor, mândria de a fi român echivalează cu naționalismul găunos și antieuropean. Pentru ei, cetățenii țării noastre ar trebui să se rușineze că sunt români, așa îi vor în Uniunea Europeană - fără identitate națională, fără coloană vertebrală.

Deși îi căinează pe românii de rând, care chipurile nu-și găsesc reprezentarea în politica social-democrată, moționarii băsiști acuză Guvernul actual de pomeni sociale atunci când ia măsuri de corecție a politicilor aberante de austeritate duse de guvernele de dreapta. Românul de rând este bun atunci când se cere votul, dar nu mai contează pentru partidele de dreapta după ce ajung la putere. Noi ne asumăm deschis și ferm o politică procetățean, o politică favorabilă și românului de rând și mediului de afaceri. Nu ne opunem întreprinzătorului român de rând, ci acționăm pentru ca fiecare să se poată manifesta plenar și să-și găsească un rost în țară și în lumea în care trăim.

Este acuzat premierul Ponta că poartă haina aroganței. Probabil că această idee i-a fost sugerată meschinului și insipidului de până mai ieri ministru al sănătății de șeful său liberal. Dar haideți să vedeți o probă de aroganță liberală și democrat-liberală, pentru că la acest punct s-au întâlnit, cum nu se poate mai nimerit, doamna Udrea, domnii Antonescu și Nicolăescu. Găsim această probă acolo unde-i spun primului-ministru al României că: "V-am somat încă de la 1mai să adoptați la pachet și simultan măsurile de relaxare fiscală." Deci opoziția acuză de aroganță, dar are aroganța de a soma guvernul să se execute la ordin, să ia niște decizii fără niciun fel de fundamentare. Avem aici nu numai un hal de opoziție arogantă, dar și o propunere de guvernare obtuză. Mai sus premierul era acuzat ca fiind un fricos, acum îi spun că este arogant și nu se conformează la somația băsiștilor. Halal logică!

Prin astfel de logici și aroganțe, autorii moțiunii se laudă cu aruncatul direct la lada de gunoi a istoriei. Cât despre noi, ne ocupăm de guvernare, de administrarea localităților, prin intermediul aleșilor locali pe care băsiștii vor să-i intimideze cu apelativul suprasaturat de baroni, ne ocupăm să corectăm nedreptățile pe care partidele și guvernele dumneavoastră le-au produs românilor, iar de lada de gunoi va avea grijă istoria însăși, nu cei care-și arogă pretenția de a vorbi în numele istoriei.

Fiind o acțiune demagogică și complet neserioasă, vom respinge fără nicio îndoială și această măreață realizare a partidelor de opoziție. Sunteți ridicoli în fața electoratului: aceia care au condus catastrofal până acum doi ani dimpreună cu aceia care au fugit de răspunderea guvernării strigă: opriți guvernul!