You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 30-09-2014

Sittings of the Chamber of Deputies of September 30, 2014

 Relevant paragraphs for the following query: 
Speaker: Violeta Tudorie

    Declarații politice și intervenții ale deputaților: Violeta Tudorie - declarație politică dedicată Anului european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații;

Doamna Violeta Tudorie:

"Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații"

În fiecare an, la 1 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

Pentru acest an s-a convenit la nivel internațional ca această sărbătoare să se desfășoare potrivit dezideratului îmbătrânirii active și al solidarității între generații. Cred că sunteți de acord cu mine că acest îndemn conține un mesaj pentru toți cetățenii planetei, indiferent de vârstă. Pentru că ce este mai fascinant decât îmbătrânirea activă și solidaritatea socială!

Consider că este greșit să identificăm sau să reducem viața persoanelor de vârsta a treia cu pensionarea, cu ieșirea din câmpul muncii sau retragerea din activitate, cum i se mai spune. E bine ca pensionarul să rămână activ și această stare - atât de spirit, cât și a lucrurilor - să fie spre folosul său, al familiei sale și al comunității. În multe din statele dezvoltate se aplică politici reale de sprijinire a bătrânilor pentru a duce o viață activă. Problema se va impune cu o mai mare acuitate în viitor, deoarece se constată o tendință continuă de îmbătrânire a populației, fenomen caracteristic întregii Europe și în general societăților mai dezvoltate.

Îmbătrânirea activă este un proces social care trebuie să pornească din ambele capete, pe de o parte, de la persoana în cauză și, pe de altă parte, de la comunitatea în care se află, de la autoritățile administrative și guvernamentale. La întrebarea ce face statul pentru bătrânii săi se cuvine să adăugăm și pe aceea - ce face fiecare pentru ca să fie sănătos și activ toată viața.

Pentru noi, românii, deviza aceasta cu îmbătrânirea activă și solidaritatea între generații vine la cel mai potrivit moment, deoarece în ultimii ani am fost ținta unor dezbinări nu numai între generații, ci și între alte categorii profesionale, între cei care lucrează la stat și cei din mediul privat, între medici și pacienți, între elevi, părinți și profesori, ca să nu mai vorbesc de continua răfuială de pe scena politică, avându-l ca piroman șef tocmai pe șeful statului. Cum îi place să se autodesemneze.

Este evident pentru toți cetățenii României că Partidul Social Democrat și guvernele sale, inclusiv actualul Guvern Ponta, și-au demonstrat solidaritatea cu toate generațiile, inclusiv cu persoanele vârstnice. Nu o să vă rețin cu enumerarea tuturor măsurilor reparatorii și de creștere a veniturilor și a calității serviciilor sociale pentru bătrâni pe care le-a pus în operă actuala majoritate guvernamentală. Persoanele în vârstă au beneficiat de aceste măsuri, știu bine cine le-a tăiat și cine le-a dat și de aceea cred că vor vota în cunoștință de cauză și în acord cu interesele lor la scrutinul din noiembrie anul curent și în felul acesta își vor alege președintele care să-i unească pe români, care s-a dovedit solidar cu marea lor majoritate.

Închei cu urarea de sănătate, o viață mai activă și la mulți ani pentru toți seniorii și senioarele noastre!