Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 09-12-2014

Ședința Camerei Deputaților din 9 decembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.97 Marioara Nistor - declarație politica "Avem nevoie de o nouă Constituție";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Marioara Nistor:

"Avem nevoie de o nouă Constituție"

Am aniversat ieri, 8 decembrie, Ziua Constituției României. Potrivit articolului 16 din Legea fundamentală: "(1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări și (2) Nimeni nu este mai presus de lege".

Constituția, ca lege fundamentală a oricărui stat de drept, este un corp de principii și norme moderne, este o garanție a drepturilor fundamentale ale omului, dar și a funcționării instituțiilor de bază ale statului. Constituția unei țări reflectă, de asemenea, starea unei națiuni și afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept și trebuie regândită periodic, pentru a răspunde realităților politice, economice și sociale.

Constituția României, prima de după Revoluția din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991, după un an și jumătate de dezbateri, și aprobată prin referendumul național de la 8 decembrie, același an, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanți, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%.

După patru ani de la adoptarea Constituției României, la 13 noiembrie 1995, deputații au adoptat, în cadrul ședinței Camerei Deputaților, propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Constituției României pentru data de 8 decembrie. Plenul Senatului a aprobat, la 5 decembrie 1995, inițiativa legislativă a Camerei privind proclamarea Zilei Constituției României (Legea nr. 120/8 decembrie 1995).

Constituția adoptată în 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire a Constituției României nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul național din 18 - 19 octombrie 2003 și a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curții Constituționale nr. 3 din 22 octombrie 2003 pentru confirmarea rezultatului referendumului.

Consider că, după 23 de ani, se impune o regândire și o modificare substanțială a legii fundamentale. Trebuie să gândim o revizuire pragmatică, bazată pe noutățile apărute în acest răstimp, în care România a devenit parte componentă a Uniunii Europene și a NATO. Este nevoie de o nouă Constituție mult mai aprofundată, în așa fel încât ea să nu mai poată fi interpretată după bunul plac al cuiva, așa cum s-a întâmplat în ultimii zece ani.