Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 09-12-2014

Ședința Camerei Deputaților din 9 decembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.104 Marin Almăjanu - declarație politică având tema "România are nevoie urgentă de o nouă legislație electorală cât mai reprezentativă, transparentă și foarte corectă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Marin Almăjanu:

"România are nevoie urgentă de o nouă legislație electorală cât mai reprezentativă, transparentă și foarte corectă"

După cele întâmplate în diasporă la cele două scrutine de alegeri prezidențiale, din 2 și 16 noiembrie a.c., când mii de români stabiliți în străinătate nu și-au putut exercita un drept fundamental, și anume acela de a-și putea exprima opțiunea politică privind alegerea viitorului președinte al României prin vot, cred că lucrurile trebuie de urgență schimbate prin regândirea și legiferarea unui nou sistem electoral în România, unul care să asigure atât alegeri corecte și, implicit, înlăturarea oricăror suspiciuni de fraudare a viitoarelor scrutine, cât și respectarea riguroasă a dreptului fiecărui cetățean român de a vota, indiferent dacă se află sau nu în țară în momentul unui scrutin.

Este mai mult decât revoltător ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri, când mii de români din străinătate au fost umiliți și batjocoriți într-un mod inadmisibil pentru o țară democratică și membră a Uniunii Europene! Acest fapt s-a petrecut, evident, în mod deliberat, fiind mai mult decât elocvent faptul că Guvernul Ponta a organizat intenționat foarte prost secțiile de votare din diasporă, crezând că prin împiedicarea unui număr cât mai mare de români de a vota - știindu-se că majoritatea celor din diaspora votează cu dreapta -, PSD și domnul Ponta își asigură victoria!

Dezastrul de la alegerile prezidențiale nu s-a putut ascunde ca altădată sub preșul puterii, ba, mai mult decât atât, de această dată s-a soldat cu decizia DNA de a ancheta organizarea votului în diaspora, iar acest lucru ar trebui să îi pună serios pe gânduri pe toți oamenii politici. Fie că se află în partidele de la putere sau din opoziție - aceștia trebuie să înțeleagă că au trecut 25 de ani în care toate scrutinele au fost într-un fel mai mult sau mai puțin viciate de diverse metode de fraudare a votului, și așa nu se mai poate continua! România are nevoie cât mai rapid de actualizarea legislației electorale! Avem nevoie în primul rând de o lege a votului electronic sau a votului prin corespondență pentru a le putea reda astfel un drept fundamental tuturor cetățenilor români din străinătate. Dar avem nevoie și de o întreagă legislație electorală nouă, atât pentru alegerile parlamentare, cât și pentru cele locale, care să fie cât se poate de reprezentativă pentru alegători, dar și foarte transparentă și corectă!

Iată că ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri prezidențiale vine să confirme vechea zicală românească, care spune că "Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg". Consecința? Defecțiunile deliberate se plătesc scump!