Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.10 Kereskényi Gábor - declarație politică cu tema "Profesionalizarea administrației publice locale";

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul Kereskényi Gábor.

Video in format Flash/IOS

Domnul Kereskényi Gábor:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Bună dimineața, stimați colegi.

Declarația mea politică de astăzi am intitulat-o: "Profesionalizarea administrației publice locale".

Decizia Comisiei de Cod electoral ca șefii de consilii județene să fie aleși indirect din rândul consilierilor va reașeza pe principii solide administrațiile județene și va aduce la profesionalizarea administrației publice locale.

Alegerea președinților de consilii județene prin vot direct a îndepărtat în mod paradoxal electoratul de administrația publică locală. Sub pretextul "eu sunt ales de popor", mulți dintre președinții de consilii județene au devenit aroganți și superficiali. Contestatarii spun că alianțele politice vor deveni mai puternice decât voința oamenilor exprimată la nivelul local prin vot direct.

În varianta actuală, doar teoretic putem vorbi despre un vot uninominal, pentru că practic oamenii aleg în funcție de apartenența politică a candidaților. De regulă, câștigă candidatul partidului care câștigă alegerile pentru consiliul județean.

Teoretic, fiind vorba despre un vot direct, se asigură stabilitatea pe funcție a președintelui consiliului pe întreg mandatul. Majoritatea actualilor președinți au fost aleși însă cu susținerea unei alianțe electorale aflate pe val în 2012. Practic, electoratul a votat atunci candidatul unei alianțe și mai puțin un nume, o personalitate.

Oricum, în România, alianțele nu au viață îndelungată, așa am ajuns în situația ca un președinte de consiliu județean să fie susținut de 4-5-6 consilieri județeni. Electoratul vrea să fie cât mai aproape de ales, să-l poată trage din mânecă atunci când greșește. Dar ce instrumente are acum omul de rând dacă nici măcar consilierii județeni nu-l pot trage la răspundere? Dacă însă președintele știe că poate fi oricând revocat, prin votul consilierilor, se va gândi de două ori înainte de a comite abuzuri.

În actuala formulă se încurajează acțiunile superficiale de imagine, neglijându-se proiectele serioase de lungă durată. Mulți președinți deja sacrifică dezvoltarea și interesele reale ale județului pe care-l conduc, preferând să devină panglicari. Cetățenii vor la conducerea consiliilor județene și a primăriilor oameni care să facă administrație și nu politicieni care să umble toată ziua după voturi.

Practic, acum facem un pas important către profesionalizarea și chiar pentru depolitizarea administrației județene.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Kereskényi Gábor, deputat de Satu Mare.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.