Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.34 Claudia Boghicevici - declarație politică: - "Ce soluție națională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracțiuni?";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Claudia Boghicevici:

"Ce soluție națională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracțiuni?"

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal a organizat în data de 5 martie 2015 o dezbatere publică cu tema "Ce soluție națională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracțiuni?".

Modificarea Codului penal, în sensul deciziei luate de CCR în ianuarie anul acesta, dar și pentru transpunerea Directivei nr. 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană reprezintă o prioritate urgentă pentru orice guvernare. Este inadmisibil că Guvernul Ponta nu a făcut nimic în acest sens, mai mult, a tolerat ineficiența ANAF în recuperarea prejudiciilor. (Kovesi: "Hotărârile judecătorești definitive în dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în 2013". "Dacă ar fi executate, e mai mult decât fondul de salarii al medicilor pe un an").

Rata de recuperare a prejudiciilor de către ANAF, de doar 10%, înseamnă privarea bugetului de stat de fonduri care ar putea fi investite în sistemele noastre publice subfinanțate (educație, sănătate, ocuparea tinerilor pe piața muncii).

Alături de rata endemică a evaziunii fiscale, care a ajuns în guvernarea PSD la aproape 20% din PIB, conform Consiliului Fiscal, alături de eșecul recuperării prejudiciilor din marile dosare sunt, din păcate, cărțile de vizită ale actualei guvernări Ponta și probleme care ar trebui tratate ca afectând siguranța noastră națională. Când numai din reducerea evaziunii cu 1% sau recuperarea integrală a prejudiciilor poți dubla fondul de salarii pentru medici și profesori, înseamnă că pierzi deliberat o uriașă oportunitate.

Guvernarea PNL își propune finanțarea educației și a sănătății cu cel puțin 6% din PIB, iar implementarea măsurii privind confiscarea extinsă a averilor persoanelor condamnate pentru fapte grave de corupție este parte a surselor de finanțare în acest sens. Investițiile în educație și sănătate sunt investiții în viitor, sunt investiții în resursa umană, capabilă să asigure creșterea competitivității economiei românești și implicit creșterea nivelului de trai pentru toți românii.

Această dezbatere a avut drept scop aducerea la masa discuțiilor a tuturor organismelor implicate și interesate de acest subiect, în contextul în care România trebuie să pună în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se putea conforma Directivei nr.2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană până la data de 4 octombrie 2015, în acord cu Deciziile Curții Constituționale care vizează acest aspect.