Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.43 Constantin Mazilu - declarație politică: "Imaginea românilor în străinătate, o hologramă contrafăcută";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Constantin Mazilu:

"Imaginea românilor în străinătate, o hologramă contrafăcută"

Mai multe organe media străine prezintă, de ceva vreme, o imagine deformată a românilor plecați la muncă în alte țări membre UE. Foarte rar am văzut sau am auzit, credeți-mă pe cuvânt, și probabil la fel și o mare parte dintre dumneavoastră, de producții media defăimătoare la adresa comunităților de români din state non membre ale Uniunii. Întotdeauna în show-urile acestea se pune accentul pe românii nevoiași sau pe cei care comit anumite infracțiuni, aceștia fiind prezentați drept adevărate embleme pentru tot poporul român. Mediile străine își permit, dovedind multă abnegație în acest sens, să ne arate cu degetul nu doar la ei acasă, ci și peste gard, în propria noastră țară. Și, ce este și mai grav și ireparabil, în fața întregii lumi.

Postul de televiziune britanic Channel 4 difuza, luna trecută, un episod compromițător dintr-un documentar intitulat sugestiv, ca un adevărat semnal de alarmă, "Vin românii!". Această emisiune se pare că dorea să analizeze "obiectiv" traiul conaționalilor noștri stabiliți în Regatul Unit, dar și potențialul "pericol" pe care l-ar constitui pentru societatea englezească vreo viitoare și imaginară invazie a românilor pe acele meleaguri. Să nu uităm că anul trecut, la 1 ianuarie, când Marea Britanie a ridicat restricțiile pe piața muncii, doar Victor Spirescu a fost singurul român care le-a "asaltat" joburile englezilor. Iar statisticile forțelor de muncă din Regat le contrazic temerile organelor media. Nu avem noi cei mai mulți angajați din insulă și nici cei mai mulți infractori.

Respectiva emisiune televizată pe care v-am menționat-o a stârnit reacții adverse, nu doar din partea comunității românești din UK, ci și din partea întregii diaspora, pentru că astfel de show-uri prezintă o imagine falsă a imigranților români, generalizând, dar și punându-i pe bieții oameni, și așa necăjiți, într-o lumină nefavorabilă. Ambasadorul României la Londra, Excelența Sa, Ion Jinga, și-a exprimat regretul pentru modul în care românii sunt tratați de unele mass-media, explicând că cea mai mare parte dintre români s-au integrat destul de ușor în societatea britanică, iar o altă parte dintre ei au ajuns în funcții cheie grație profesionalismului demonstrat la locul de muncă. Și eu vă pot da numeroase exemple de ingineri români care performează în industria auto și care au reușit, în același timp, să readucă la viață numeroase localități din Regat, în care populația aproape că dispăruse.

Dragi români de pretutindeni, țin să salut reacția promptă a românilor din UK, care și-au manifestat, public, dezacordul față de astfel de denigrări printr-un protest pașnic. Acești români au dovedit că sunt preocupați nu doar de imaginea comunității românești din care fac parte, ci și de numele de român. În opinia mea, astfel de gesturi pașnice, dar ferme, constituie cele mai bune răspunsuri la orice fel de provocări cu caracter xenofob și pot fi puse în practică, după aceeași formulă, ori de câte ori suntem puși la zid din cauza unor cazuri răzlețe de abateri.

Totuși, trebuie să avem grijă să nu îi blamăm pe producătorii unor astfel de emisiuni sau societatea britanică pentru că avem, din nefericire, și români care nu reprezintă interesele țării noastre sau ale patriei adoptive. Ne dorim sau nu, fiecare din noi este ambasadorul țării sale, iar faptele noastre vor fi întotdeauna considerate drept reprezentative pentru neamul din care ne tragem. Trebuie să avem în vedere că majoritatea celor care emigrează sunt oameni de care România are nevoie, profesioniști care pot pune umărul la redresarea țării și studenți care reprezintă generația de mâine. Toți acești români de care vă vorbesc fac cinste României, indiferent unde merg și, tocmai și din acest motiv, nu merită să fie supuși unor analize stereotipe preponderent negative.

Drept concluzie, consider că trebuie să reacționăm rapid și să facem tot ceea ce ne permite conduita diplomatică în relația cu autoritățile oricărui stat, în care se difuzează astfel de emisiuni, care distorsionează și ne și afectează negativ imaginea nu doar la nivelul țării respective, ci al întregului mapamond.