Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.52 Daniel Tudorache - declarație politică: "Noul Cod fiscal, relaxare fiscală și optimism";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Daniel Tudorache:

"Noul Cod fiscal, relaxare fiscală și optimism"

Dincolo de arestări de ultimă oră, scandaluri și alte asemenea evenimente, un subiect foarte important rămâne deschis discuțiilor.

Proiectul de rescriere a Codului fiscal a avut de parcurs un drum lung și poate anevoios dar, cu toate acestea, el explică o realitate. Proiectul noului Codului fiscal s-a desfășurat pe o perioadă mai lungă de un an, dar reprezintă cu adevărat un pas înainte din perspectivă tehnică, în vederea introducerii unei relaxări pentru populație și firme.

Aspecte importante în ceea ce privește munca depusă pentru rescrierea Codului fiscal sunt deschiderea și suportul pro bono din partea specialiștilor din domeniu. Aceștia au fost invitați cu regularitate la discuțiile cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și au condus la îndeplinirea unor obiective pe termen scurt, obiective pe cât de fragile, pe atât de vitale: considerarea noțiunilor introduse, definirea unor termeni utilizați, acoperirea anumitor situații întâlnite în practică ș.a.m.d.

Este important de precizat că, odată cu noul Cod fiscal, munca în sine încearcă să se echilibreze cumva în funcție de particularitatea fiecărei activități. Astfel, se va putea vedea clar că pe termen lung și mediu am reușit să realizăm o strategie foarte clară de creștere economică sustenabilă.

Toate aceste schimbări reprezintă și o necesitate pentru aderarea la zona euro și, chiar dacă există anumite aspecte ale noului cod care se doresc a fi lămurite, putem discuta totuși de efecte pozitive optimiste.

Țin să amintesc faptul că proiectul noului Cod fiscal include, printre altele, reducerea TVA cu patru procente de la 24% la 20%, reducerea nivelului TVA pentru carne, pește, legume și fructe, produsele alimentare de bază urmând să scadă la 9%, reducerea accizelor la carburanți și alcool, eliminarea impozitului pe construcțiile speciale și a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum și reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Măsurile de relaxare fiscală propuse prin noul cod vor duce la neîncasarea unor venituri bugetare de peste 37 de miliarde de lei în patru ani, însă jumătate din sumă va fi recuperată pe baza efectului pozitiv care va fi înregistrat în economie, astfel încât putem concluziona că, pe termen mediu, obiectivul major vizat este acela de a crește încasările bugetare din impozitul pe venit și contribuții sociale, iar pe termen lung beneficiile estimate pentru buget sunt semnificative.