Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.64 Cornel-George Comșa - declarație politică: - "Primele livrări de gaze prin conducta Iași-Ungheni";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Cornel-George Comșa:

"Primele livrări de gaze prin conducta Iași-Ungheni"

La mijlocul săptămânii trecute, miercuri, a început livrarea de gaze către Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni, fiind pentru prima dată când "gazele merg de la vest la est", așa cum declara domnul Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe.

Realizarea gazoductului dintre România și Moldova și începerea livrărilor de gaze către statul de peste Prut reprezintă un succes important al României, reducând dependența de gaze rusești a Guvernului de la Chișinău și oferind României oportunitatea de a sprijini populația majoritar românească de peste Prut.

Pentru consolidarea relațiilor româno-moldovene, deja foarte bune, este important ca România să își îmbunătățească puterea soft și să sprijine apropierea Guvernului și societății moldovene de valorile și idealurile românești și europene. România trebuie să sprijine dezvoltarea unei noi rețele de gazoducte până la Chișinău și de acolo în restul țării, astfel încât să putem asigura, în caz de nevoie, necesarul de gaze al fraților de peste Prut.

Securitatea națională a României și a flancului estic al UE și NATO cuprinde menținerea vectorului pro-european și românesc al Moldovei și asigurarea stabilității și dezvoltării economice a cetățenilor Republicii Moldova.