Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.68 George Ionescu - declarație politică despre "Ziua mondială a drepturilor consumatorilor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul George Ionescu:

"Ziua mondială a drepturilor consumatorilor"

În fiecare an, pe data de 15 martie, se celebrează Ziua mondială a drepturilor consumatorilor.

Această dată a fost aleasă ca urmare a discursului președintelui John F. Kennedy pe 15 martie 1962 prin care definea pentru prima dată drepturile consumatorului astfel: "Calitatea de consumator, prin definiție, ne include pe toți. Consumatorii sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influențează și sunt afectați de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important ale cărui opinii nu sunt auzite foarte des".

În cadrul aceluiași discurs, el a prezentat opt principii de bază privind drepturile consumatorilor: dreptul la satisfacerea nevoilor de bază, dreptul la protecție, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul de a fi auzit, dreptul de a fi despăgubit, dreptul de a fi educat în calitate de consumator și dreptul la un mediu înconjurător nepoluat.

Această zi a fost celebrată pentru prima dată pe 15 martie 1983 și în fiecare an se alege o temă de discuție în jurul căreia se organizează diverse activități.

Cu ocazia acestei zile, se dorește informarea populației cu privire la drepturile pe care aceștia le au. În această privință, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor organizează diferite evenimente și activități specifice privind promovarea și recunoașterea drepturilor consumatorilor.

Din păcate, calitatea de consumator și drepturile pe care consumatorii le au sunt încă necunoscute de către aceștia și de cele mai multe ori aleg să nu reacționeze în niciun fel atunci când drepturile le sunt încălcate.

Cu toții trebuie să fim conștienți de drepturile pe care le avem și să nu permitem ca acestea să ne fie încălcate.