Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.83 Laurențiu Nistor - declarație politică cu tema "Viața oamenilor este întotdeauna mai importantă decât orice algoritm politic";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Laurențiu Nistor:

"Viața oamenilor este întotdeauna mai importantă decât orice algoritm politic"

Am evitat mereu să folosesc formularea de "moștenire" atunci când a fost vorba despre a prelua și gestiona efectele unei decizii politice. Dar, de data aceasta, voi face o excepție. Am "moștenit" de la Guvernul Boc o ordonanță de urgență având ca obiect restructurarea administrației locale.

Să vedem faptele. În 2010, în contextul crizei economice și necesității reducerii drastice a aparatului bugetar, Guvernul Boc a introdus, prin ordonanță de urgență, un mecanism prin care anual, în funcție de evoluția numărului populației, Ministerul Finanțelor și Ministerul Administrației Publice trebuie să recalculeze mediile pe baza cărora prefecturile comunică numărul maxim de posturi ce pot fi ocupate la nivelul celor 3.228 de unități administrativ-teritoriale.

În 2010, acest algoritm a facilitat disponibilizarea a aproximativ 54.000 de persoane din administrația locală, cu o reducere a cheltuielilor de personal de 1,5 miliarde lei.

Acum, Guvernul Victor Ponta a constatat însă că aplicarea acestui algoritm, ca urmare a definitivării de către Institutul Național de Statistică, în decembrie 2014, a metodologiei de calcul a populației după domiciliu, are drept consecință diminuarea numărului maxim de posturi de la nivelul a 838 de unități administrativ-teritoriale cu un total de 2.608 salariați.

Dar fiecare loc de muncă este la fel de important și pentru oameni, și pentru Guvern, și pentru Partidul Social Democrat. O scădere cu 2.600 a numărului locurilor de muncă din administrația locală ar conduce la disfuncționalități grave de funcționare și la reducerea capacității administrative a autorităților administrației publice locale atât pentru atribuțiile curente, cât și a capacității de implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Și ar fi o eroare ca Guvernul să nu găsească o soluție tocmai acum când anul 2015 este crucial pentru România, fiind ultimul an în care țara noastră mai poate absorbi fonduri ale UE puse la dispoziție în perioada de programare 2007-2013. Iar dintre cele peste 460 milioane de euro fonduri structurale și de coeziune rambursate de Comisia Europeană, în luna februarie 2015, 80 milioane de euro sunt în Programul Operațional Regional, gestionat direct de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Deci avem nevoie ca administrația locală să lucreze cu toate forțele. Și atunci intenția Guvernului de a păstra aceste locuri de muncă este cea mai bună soluție în acest moment.

În acest context, susțin intenția Guvernul de a menține numărul maxim de posturi din administrația locală în acest an la nivelul anului trecut, astfel încât să existe timpul necesar identificării unei alte soluții de stabilire a numărului maxim de posturi de la nivelul celor 3.228 de unități administrativ-teritoriale.

Am fost primar și cunosc foarte bine toate dificultățile cu care te poți confrunta în activitatea aceasta. Și știu, de asemenea, că reducerea numărului de angajați este întotdeauna cea mai grea decizie și pentru primar, și pentru oameni. De aceea sunt de acord cu alegerea Guvernului Victor Ponta de a nu slăbi capacitatea administrației publice de a servi comunitățile locale, mai ales în acest an în care primăriile trebuie să poată implementa cât mai multe proiecte locale finanțate din fonduri externe nerambursabile, în beneficiul cetățenilor.