Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.89 Mihai Deaconu - declarație politică cu titlul: "Modificările aduse Codului electoral favorizează tot PSD și PNL";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mihai Deaconu:

"Modificările aduse Codului electoral favorizează tot PSD și PNL"

Cele mai recente alegeri electorale din România au dat naștere la controverse, proteste, analize și speranțe de mai bine. În febra lucrurilor și sub presiunea momentului, actorii politici au promis că lucrurile se vor schimba în favoarea cetățenilor. Dar de la promisiuni la practică este cale lungă și am aflat asta în lunile ce s-au scurs de la alegeri.

Comisia de Cod electoral a finalizat de curând mai multe proiecte pentru care a fost mandatată. Un partid va putea fi înființat doar cu trei membri, conform modificărilor aduse Legii partidelor politice. Este o măsură luată în primul rând la presiunea societății civile, foarte bună în teorie și pe care o susțin. Dar să nu ne bucurăm prea devreme! Rămâne de văzut ce roade poate da ea pentru cetățeni în condițiile în care pe alte planuri se fac regrese. Membrii aceleiași comisii au votat pentru revenirea la alegerea parlamentarilor pe liste de partid. Unii dintre dumneavoastră ați argumentat că oricum, de când s-a introdus sistemul uninominal, calitatea celor care au ajuns să candideze nu a fost foarte bună. Și asta este soluția, stimați domni? Eu sunt de părere că nu.

Așadar, în loc să ne uităm cu cine facem politică, ne întoarcem cu zece ani în urmă. Mi se pare că mai degrabă cei doi poli de putere politică, PSD și PNL, nu fac altceva decât să-și muleze din nou o lege electorală care să le ofere posibilitatea conservării portofoliilor câștigate până acum, în detrimentul partidelor mici care, după unii, ar trebui să dispară. Am văzut deja cum sunt tratate partidele mici chiar în Parlamentul României. Inițiativele unui partid mic, din care am făcut și eu parte, au fost sistematic ignorate de la începutul acestui mandat de către cei cu state vechi în Parlament, ca mai apoi să vină cu ele în fața parlamentarilor ca fiind propriile lor propuneri. Vor putea completa așadar noile partide mici listele necesare participării la alegeri cu oameni integri, competenți și responsabili, sau am aruncat iar praf în ochii electoratului?

În aceeași categorie de "avantaje pentru cei doi poli politici" intră și o altă așa-zisă modificare: primarii vor putea fi aleși tot dintr-un singur tur, ca până acum, spre bucuria social-democraților.

Acesta nu este un progres real, domnilor, și sunt convins că societatea civilă va sancționa acest lucru. Să fii mandatat să faci regulile pentru toată lumea și să le faci tot în favoarea ta nu este motivul pentru care ne aflăm în această instituție. Dar se pare că aceia care stau în fotolii călduțe de 25 ani au uitat acest lucru și va trebui să mai milităm ceva timp pentru a aduce lucrurile pe făgașul normal. Politica nu este a PSD și a PNL, ci trebuie să fie a oricui vrea să facă bine comunității.