Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.103 Nuțu Fonta - declarație politică intitulată: "UNPR va continua proiectele privind progresul României, cu cointeresarea decizională a tinerilor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Nuțu Fonta:

"UNPR va continua proiectele privind progresul României, cu cointeresarea decizională a tinerilor"

Toate speculațiile privitoare la o eventuală repoziționare politică a formațiunii sunt false și neavenite. UNPR și-a reafirmat în dese rânduri susținerea totală a guvernării actuale, a premierului în funcție, precum și a majorității parlamentare care sprijină actualul Executiv. Președintele UNPR, viceprim-ministrul pentru siguranță și securitate națională, este un om al cuvântului respectat, care a dovedit în repetate rânduri că este un partener loial al premierului și un lider politic responsabil. Traversăm o perioadă dificilă, mai ales în planul poziționării României la granița de est a NATO și Uniunii Europene, astfel încât principalele direcții de acțiune ale UNPR sunt stabilitatea politică a României și ducerea la bun sfârșit cu succes a proiectelor începute de Executiv în scopul îmbunătățirii vieții de zi cu zi a românilor.

Deja la nivelul județului Maramureș au fost demarate mai multe programe cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, iar ministrul Gabriel Oprea este extrem de respectat în zonă, atât de oameni, cât și de tinerii politicieni maramureșeni. Oamenii s-au săturat de polemici sterile și vorbe fără acoperire, iar președintele UNPR a demonstrat în toată activitatea sa principii politice sănătoase, precum seriozitate, onestitate, profesionalism, responsabilitate și susținerea intereselor naționale, mai presus de cele individuale și de grup. Trebuie remarcat faptul că dl Oprea nu a fost implicat în niciun fel de acțiuni contrare legilor în vigoare, fapt care a contribuit la creșterea aderenței UNPR în rândul românilor, și mai ales în percepția tinerei generații. De altfel, UNPR și-a propus să ajungă la un milion de membri anul viitor, atunci când vom aborda cu optimism alegerile locale și parlamentare.

În plan parlamentar, Uniunea Națională pentru Progresul României își propune adoptarea unor legi care să transforme România într-o țară curată, cu demnitari lipsiți de orice acuzație de corupție, cu un stat transparent și un control riguros al cheltuirii banului public. Avem un proiect de lege care vizează controlul și taxarea marilor averi, de cele mai multe ori foarte greu de justificat. Legea prevede taxarea cu 1% a oricărei persoane cu venituri ce depășesc 450.000 de euro, un fapt absolut corect într-o societate europeană democratică. Fără îndoială, adoptarea unei astfel de legi va fi în măsură să asigure o serie de principii extrem de necesare bunei funcționări a societății românești, fiind o dovadă de echitate, dar și un factor stimulativ de creștere economică și înființare de noi locuri de muncă. Într-o societate ghidată după principii sănătoase, normale din punct de vedere legislativ și al predictibilității, UNPR este de părere că toată lumea trebuie să participe, în mod solidar, la efortul de dezvoltare al societății și al oamenilor săi. Considerăm că nu este normal ca greutățile ieșirii din criză și măsurile necesare saltului spre prosperitate și progres general să fie suportate, ca și până acum, doar de anumite categorii ale populației, de regulă cele mai vulnerabile, respectiv pensionarii și salariații.

Un alt demers legislativ propus de UNPR se referă la scăderea vârstei la care românii vor avea drept de vot de la 18 la 16 ani. Reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani este perfect justificată în actualul context politic românesc, deoarece adolescenții care au acum 16 ani sunt perfect responsabili din punct de vedere al responsabilității comunitare. Există tineri liceeni care își dovedesc cu prisosință calitățile intelectuale încă de la vârste fragede, iar din participarea lor la actul de decizie politică națională, respectiv la scrutinele electorale, am avea cu toții de câștigat.

Îmi exprim, în final, speranța că România va ajunge în scurt timp la nivelul țărilor europene cu un nivel de trai dezvoltat. România are un potențial uman și natural unic, dar aceste avantaje trebuie susținute și dezvoltate de către stat. UNPR dorește cu adevărat progresul României și va milita susținut pentru acest deziderat, prin proiecte concrete ce vizează îmbunătățirea educației și sănătății, precum și prin cointeresarea directă a tinerilor în marile proiecte naționale. Mult-așteptatul progres național nu se poate transpune în realitate decât cu aportul substanțial al tinerei generații, iar UNPR militează pentru realizarea unui parteneriat real între decidenții politici și instituționali și tinerii cu potențial ai României.