Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.118 Gheorghe Șimon - declarație politică intitulată "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt Frumos și fata morgana";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Gheorghe Șimon:

"Fonduri europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos și fata morgana"

Observ că în ultima perioadă, colegii de la PNL suferă de o îngrijorare suspectă, vecină doar cu disperarea revenirii la guvernare și străină în totalitate cu realitatea. Moțiunile la adresa Guvernului Ponta și a premierului transformă PNL într-un căpcăun, personaj supranatural, cu corp uman și cap de câine, pus oricând să facă numai rău.

În moțiunea simplă, un interviu al domnul ministru al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, este întors pe toate fețele posibile. Vreau să fac și eu referire la un comunicat de presă dat de colegul deputat PNL Horia Mironescu, preluat de presa economică și nu numai, în care se spune: "Ne aflăm la 10 luni de finalul anului 2015 și, implicit, de data-limită până la care putem utiliza fondurile aferente perioadei de programare 2007-2013, și abia am trecut de 50% stadiu de absorbție, mai precis 52% la sfârșitul lunii februarie, din care rambursări efective de 47,3% din buget. Se știu deja programele operaționale fruntașe, se știu și cele care ne-au tras grav în jos și, din păcate, suntem din nou cu un program operațional, POS-CCE, blocat".

Interesant că nici colegul nostru și nici un alt coleg liberal nu erau îngrijorați când rata de absorbție era de 7% și guvernam împreună în USL! Dar ce să faci, căpcăunul are mai multe înfățișări, are mai multe capete! Vă reamintesc faptul că am crescut masiv rata absorbției fondurilor europene, mai exact de cinci ori în doi ani. Și s-a împlinit un an de la ruperea USL, adică de la guvernarea cu PNL, la 25 februarie a.c. În septembrie 2014, rata de absorbție a ajuns la aproape 40%, de la aproximativ 7%, cât era în mai 2012! Am adus peste 4 miliarde de euro în țară în doar doi ani, stimați colegi de la PNL! Am accelerat absorbția fondurilor europene prin crearea unei structuri centrale - Ministerul Fondurilor Europene - și prin simplificarea și unificarea cadrului legislativ.

Am deblocat 5 programe operaționale pe fonduri europene. POS Mediu, POS DRU, POR, Programul operațional de pescuit și POS Transport, care au avut probleme din cauza neregulilor înregistrate în perioada 2010-2011, perioadă de guvernare a PDL, perioadă care nu vă mai deranjează deloc, domnilor colegi de la PNL. De ce? Poate că doriți să guvernați împreună și pentru asta nu mai contează ce s-a stricat atunci? Chiar puteți uita tot numai pentru a lovi în Guvernul Ponta?

Am obținut un an suplimentar pentru absorbția fondurilor europene. În cazul aplicării regulii "N+3", România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 până la data de 31 decembrie 2015, iar dumneavoastră luați în derâdere toate aceste lucruri, pentru că este mai ușor să nu faci nimic sau să strici ce fac alții.

Nu mai este mult timp și oamenii se vor întreba cu privire la acțiunile dumneavoastră de destabilizare a economiei românești: PNL, când e om și când e câine?