Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.120 Daniel Florea - declarație politică: - "Rolul femeii în societatea modernă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Daniel Florea:

"Rolul femeii în societatea modernă"

Fie că este vorba de mamele noastre, de soții, de prietene ori colegele noastre, faptul că avem ocazia să le omagiem și să le mulțumim că fac parte din viața noastră este o bucurie pentru noi, bărbații.

Momentul ales pentru sărbătorirea femeilor din viața noastră este primăvara, ceea ce reprezintă schimbarea în natura aflată în rezonanță cu schimbările sociale care au dus la marcarea acestui eveniment și imprimarea sa în conștiința internațională.

Ziua internațională a femeilor este sărbătorită în numeroase țări din lume. Este ziua în care femeilor li se recunosc realizările, oricare ar fi diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Această zi este o ocazie să privim spre trecut, să ne amintim de lupta femeilor pentru emancipare și de realizările lor și, mai important, este o ocazie să privim înainte, spre potențialul și oportunitățile viitoarelor generații de femei.

Această zi a fost inițiată în 1910 la Copenhaga. Ea onorează mișcarea femeilor pentru egalitate în drepturi și egalitate de șanse. A început să fie sărbătorită în 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elveția și marchează momentul în care reflectăm la progresul pe care 1-a făcut mișcarea pentru drepturile femeilor. Ziua internațională a femeii a fost recunoscută oficial mult mai târziu, în 1975, de către Națiunile Unite, și a fost adoptată, începând cu această dată, de multe dintre guvernele țărilor care până atunci nici nu aflaseră de existența ei.

Ca în toate țările europene, pe 8 martie femeia este sărbătorită și în țara noastră, chiar dacă în vremea regimului comunist se vorbea mai mult de ziua mamei. În această zi sărbătorim rolul femeii în toate domeniile de dezvoltare umană, care produce progrese, armonie socială și îmbunătățirea condițiilor generale de viață.

Cu această ocazie doresc să salut Pactul pentru demnitatea femeii propus de Organizația Femeilor Social Democrate, tratamentul corect pe piața muncii sau eliminarea diferențelor salariale fiind măsuri necesare pentru societatea în care trăim.

Faptul că la nivel european se estimează că până în anul 2040 va exista un deficit de aproape 24 de milioane de persoane necesare pentru a acoperi nevoile de pe piața muncii, în condițiile în care un număr destul de însemnat de români au ales să lucreze în străinătate, iar România se confruntă cu grave probleme legate de natalitatea scăzută, ne obligă să încercăm să găsim cât mai rapid soluții viabile, pentru că nici România nu va fi ferită de aceste probleme.

Una dintre soluțiile care ar putea contracara aceste probleme majore o reprezintă o mai bună integrare a femeilor pe piața muncii, prin crearea unor instrumente pentru combaterea inegalității dintre femei și bărbați, mai ales în domeniul salarizării.

Lumea europeană în care ne-am integrat a înțeles pe deplin acest lucru, iar rapiditatea cu care vom trece la măsuri concrete, în sensul mobilizării celor interesați să prospere ca membri cu drepturi depline ai comunității depinde de ritmul în care vom impulsiona modernizarea profundă a societății românești în fapte, nu doar în vorbe.