Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.124 Sergiu-Constantin Vizitiu - declarație politică intitulată "Guvernul Ponta a negociat susținând interesul cetățenilor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Sergiu-Constantin Vizitiu:

"Guvernul Ponta a negociat susținând interesul cetățenilor"

În urmă cu câteva luni erau aruncate în spațiul public informații menite să alarmeze populația, referitoare la posibila creștere a prețului gazelor. La acea vreme, subiectul a făcut deliciul presei, aceasta din urmă având încă o dată motiv să comenteze împotriva Guvernului Ponta.

În realitate, ca urmare a negocierilor purtate cu reprezentanții FMI, ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, au fost stabilite o serie de elemente definitorii care atestă faptul că negocierile au fost purtate pentru susținerea interesului românilor.

Astfel, până la data de 1 iulie 2015, prețurile gazelor naturale produse în România și plătite de populație nu vor crește, întrucât Guvernul va elabora, cu ajutorul ANRE, pentru perioada 1 iulie 2015 - 1 iulie 2021, un nou grafic de liberalizare a acestora, ținând cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor din regiune la hidrocarburi, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituțiile financiare internaționale.

În ceea ce privește situația CET-urilor care furnizează agent termic pentru populație, Comisia Europeană a fost de acord ca regimul acestora să rămână același, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica același tarif ca și pentru consumatorii casnici. Astfel, pentru anul 2015 valorile prețurilor de referință pentru energia termică produsă de CET-uri sunt calculate în funcție de evoluția prețurilor combustibililor din a doua jumătate a anului 2013 și prima jumătate a anului 2014, fiind corelate cu coeficientul de variație în funcție de inflație.

De asemenea, dacă este să ne referim la liberalizarea pentru consumatorii noncasnici, aceasta se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, mai exact la 1 ianuarie 2015.