Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.125 Sorin Constantin Stragea - "25 martie - Ziua Poliției Române - 194 de ani de istorie și tradiție";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Sorin Constantin Stragea:

"25 martie - Ziua Poliției Române -194 de ani de istorie și tradiție"

Poliția Română aniversează peste câteva zile 194 de ani de atestare documentară, de Buna Vestire, o zi de mare sărbătoare a credincioșilor ortodocși români. Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab și a lui Mihai Viteazul, continuă cu domnia lui Mihai Sturzu - organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor, iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de Poliție. În 1821, Tudor Vladimirescu acordă scutiri de taxe și impozite celor însărcinați să mențină ordinea publică și să apere proprietatea cetățenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice atribuțiile poliției sunt extinse. În timpul Revoluției de la 1848 are loc reorganizarea poliției.

Începând cu Legea de organizare a poliției a lui Alexandru Ioan Cuza, din 1860, urmată de Legea lui Vasile Lascăr - aprilie 1903 și Legea pentru organizarea poliției generale a statului - iulie 1929 -competențele organelor de poliție sunt extinse iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate. Prin Decretul nr.25/23 ianuarie 1949 se înființează Miliția, apoi prin Decretul-lege nr.2/27 decembrie 1989 se reînființează Poliția Română ale cărei competențe vor fi reglementate prin Legea nr.26 din 18 mai 1994 și prin Legea nr.218/2002.

Din 1990 Poliția Română a cunoscut mai multe transformări, menite să asigure siguranța persoanelor, a colectivităților, drepturile legitime ale cetățenilor, precum și altor drepturi prevăzute în tratate internaționale în care România este parte. Un proces important în evoluția Poliției Române a fost procesul de demilitarizare, care a avut loc în 2002, un lucru absolut necesar pentru integrarea României în Uniunea Europeană.

În calitate de parlamentar am susținut și voi susține propunerile legislative care apără drepturile lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Interne pentru a avea condiții de muncă și de trai decente, în concordanță cu importanța muncii sociale pe care o desfășoară.

Cu toate problemele de ordin obiectiv și subiectiv care există în activitatea polițiștilor sunt convins că polițiștii vor reprezenta un model de profesionalism, moralitate, onestitate, un sprijin pentru fiecare cetățean afectat de infracționalitate, iar cetățenii vor vedea în polițist un prieten care veghează asupra vieții lor, avutului lor, liniștii și ordinii publice.

La mulți ani, Poliția Română!