Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.128 Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică: "Părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiți de plata impozitului pe clădire, teren și autoturism";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"Părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiți de plata impozitului pe clădire, teren și autoturism"

În calitate de medic pediatru și de inițiator al propunerii legislative prin care părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiți de plata impozitului pe clădire, teren și autoturism, vă solicit sprijinul pentru adoptarea acestui proiect de lege. Scutirile prevăzute în proiectul de lege se vor acorda doar pentru primul teren, prima clădire și mașina adaptată persoanelor cu dizabilități aflate în proprietatea părinților copiilor cu handicap grav sau accentuat.

În cazul în care veți susține alături de mine adoptarea acestei inițiative legislative, vom repara o nedreptate, pentru că, până acum, facilitățile fiscale le putea primi doar persoana cu handicap grav, deși dificultățile financiare cădeau în sarcina părinților care au în grijă acea persoană. De cele mai multe ori, minorii aflați în această situație nu dețineau nimic în proprietate, deci facilitățile fiscale prevăzute în lege nu-și atingeau scopul. Propunerea mea legislativă nu introduce un nou ajutor social, ci îl direcționează pe cel deja existent către cei care îl pot utiliza în beneficiul persoanei cu handicap.

În momentul de față există numeroase cazuri în care părinții copiilor cu handicap nu mai dispun de resursele materiale necesare pentru a cumpăra tratamentul medical și pentru a asigura îngrijirea minorilor aflați în această situație. Adoptarea proiectului de lege le va permite părinților să direcționeze resursele materiale pentru asigurarea întreținerii și tratamentului copiilor cu handicap grav sau accentuat care suferă de deficiențe ireversibile.

Adoptarea acestui proiect de lege consider că este o abordare civilizată și o formă de respect față de persoanele care se află în această situație.

Așadar, în urma argumentelor prezentate, vă solicit sprijinul pentru adoptarea proiectului legislativ în momentul în care va ajunge să fie dezbătut în Camera Deputaților. În acest sens, vă stau la dispoziție pentru a vă oferi informații complete și corecte legate de argumentele care au stat la baza inițierii acestei inițiative legislative. Îmi exprim convingerea că dezbaterile din Parlamentul României vor avea în vedere elementele expuse în această declarație și vor adopta acest proiect de lege.