Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.148 Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - "Alertă în penitenciare";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Alertă în penitenciare"

Tot mai mulți pacienți din penitenciar ajung la spital în urma tentativelor de sinucidere sau a agravării afecțiunii de bază. Pe o statistică parțială din cele 115 decese din mediul penitenciar, aproape un sfert au avut cauze violente, iar dintre acestea sinuciderile au ajuns să reprezinte 90%. Într-un singur an numărul actelor suicidare s-a dublat, 22 fiind realizate prin spânzurare, iar unul prin intoxicație medicamentoasă.

Starea de sănătate a oricărei persoane, chiar aparent lipsită de probleme medicale, supusă condițiilor de detenție este expusă unor factori de risc complementari determinați de modul de viață în captivitate, companionilor cu comportamente deviante și măsurilor disciplinare.

Pacienții aflați în mediul penitenciar prezintă vulnerabilități suplimentare de ordin fizic și psihic ce pot complica evoluția și prognosticul bolii.

Dintre cele fizice celulele suprapolulate, paturile vechi și ruginite, instalații sanitare defecte, lipsa apei calde, ferestrele neetanșe constituie factori de risc ce pot declanșa, acutiza, agrava sau complica afecțiuni preexistente din gama patologiei respiratorii, cardiovasculare, neurologice sau autoimune.

Dintre cele psihice, pacienții cu risc suicidar major sunt cei ce suferă de boli fizice cronice sau foarte dureroase, cei care au primit o pedeapsă mai lungă decât se așteptau sau cei cărora li s-a modificat condițiile de reținere, în sensul trecerii de la control judiciar la cel preventiv.

Studiul pe care l-am efectuat arată că există diferențe majore între metodele utilizate în tentativele autolitice, precum și variații semnificatice legate de vârsta, numărul de recidive precum și calendarul și distribuția săptămânală a actelor autolitice din penitenciarul de maximă siguranță Iași. Vârsta medie a suicidarilor a fost de 25,22 de ani, dar cei care recurg la metode violente sunt mai în vârstă, între 25-34 de ani, decât cei care recurg la intoxicații (sub 24 de ani), recidivează frecvent și preferă lunea ca zi a actului suicidar și lunile februarie și mai. Intoxicațiile sunt mai frecvente sunt sâmbata și în luna septembrie.

Indiferent de mijloacele folosite, actele suicidare se produc adesea dimineața, când personalul de supraveghere este mai numeros și, ținând cont că mulți deținuți refuză tratamentul sau este suficient tratamentul în ambulatoriu, se conturează și ipoteza că multe dintre aceste acte sunt demonstrative.