Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 10 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.161 Sorin-Avram Iacoban - declarație politică: "Președintele Consiliului județean Iași dorește să acumuleze capital electoral din evenimente tragice".  

Intervenții consemnate conform materialelor depuse la secretariatul de sedință

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

"Președintele Consiliului județean Iași dorește să acumuleze capital electoral din evenimente tragice"

Dorința unor personaje autohtone de a mai câștiga câteva procente de încredere a populației îi transformă pe aceștia în veritabili vânători de drame. Dacă în lumea aceasta există categoria profesională a vânătorilor de tornade, în ideea unor persoane care caută să obțină date suplimentare pentru a ajuta la progresul științei fenomenelor naturale severe, iată că România oferă alternativa vânătorului de drame, adică o persoană care urmărește să câștige capital electoral din evenimentele tragice ale unor concetățeni inventând acuzații atât de penibile și imorale încât ne este nouă rușine de rușinea lor.

Acest personaj nu este altul decât cel cunoscut în capitala Moldovei ca fiind playboy-ul zăpezilor, adică același personaj care escalada troienele din județ pentru a face un pictorial pe care probabil să îl etaleze în propriul birou, în timp ce sinistrații, armata și jandarmii săpau pe dedesubtul "tronului președintelui CJ" tuneluri de evacuare a bolnavilor. Acest personaj nu este altul decât cel cunoscut de toată țara că a folosit elicopterul Ministerului de Interne pentru a se deplasa la Starea civilă din Iași, unde avea să își unească prin semnătură destinul cu aleasa inimii, în timp ce cazuri grave de sănătate care necesitau transport de urgență trebuiau să mai aștepte până când regele pulpelor la ceaun avea să spună da în fața ofițerului de stare civilă.

Așa cum bine ați ghicit, dragi colegi, este vorba despre Cristian Adomniței.

"Virtuosul liberal", așa cum îi spun cei care beneficiază de contracte preferențiale pe banii publici ai Consiliului județean Iași, nu a mai avut răbdare să aștepte măcar cele 3 zile de doliu în care era o familie întreagă și puternic cravașat din spate de persoane care l-au transformat în timp într-o simplă marionetă, purtător de cuvânt al ingineriilor financiare la nivel de județ, a căzut în penibil încercând să profite electoral la maximum de drama unei tinere de 16 ani care, din păcate, a fost ucisă în parcul Copou Iași, Dumnezeu să o odihnească în pace. Să speculezi acest moment în eventualitatea unei așa-zise așteptate candidaturi la Primăria municipiului Iași dezvăluie un suflet crud cu o dimensiune morală de cea mai joasă speță.

Nu a oferit răgaz familiei îndurerate nici măcar pentru înmormântare că a și apărut în public cu indicarea vinovaților, adică adversarii lui politici, în speță primarul municipiului Iași și în plan secund Poliția locală.

Nu a contat pentru acest personaj cu grave carențe de moralitate nici faptul că autoritățile în domeniu au confirmat premeditarea oribilei crime. Or, premeditarea presupune faptul că autorul și-a stabilit un plan bine ticluit, tocmai pentru a nu fi observat de cineva și pentru a nu exista probele unei fapte extraordinar de grave, soldată cu pierdere de viață omenească. Nu avem certitudinea că domnul Adomniței cunoaște înțelesul exact al cuvântului premeditare, dar măcar putea apela la o persoană de specialitate care să îi scrie pe o bucată de hârtie cam ce însemnă acest lucru.

Domnule Adomniței, de dramele dintre doi tineri, drame generate de crize de gelozie, nu poate fi răspunzător primarul municipiului Iași. Dumneavoastră nu știți, pentru că nu vă preocupă orașul, însă vă spun eu că, în zilele noastre, tinerii obișnuiesc să aibă întâlniri romantice în parcuri, seara, feriți de ochii lumii, tocmai pentru a beneficia cât de cât de intimitate. În parcuri se înfiripă povești frumoase de dragoste. Or, municipalitatea din Iași nu poate pune câte un securist în spatele fiecărui copac din parcurile Iașiului pentru a spiona momentele frumoase care se întâmplă între doi tineri, așa cum puneți dumneavoastră câte un securist la fiecare ușă din consiliul județean pentru a scăpa de toți adversarii politici. Evident, în cazul de față, evenimentele petrecute au fost tragice, dar acesta nu este motivul pentru a porni o veritabilă vânătoare de tineri, care să fie legitimați din 10 în 10 metri și care să permită și compania unui polițist local lângă ei, tocmai în scop preventiv.

Așa cum precizează și experții în criminalistică, un ucigaș cu o labilitate morală profundă își va urmări victima și își va duce la bun sfârșit planul criminal mai devreme sau mai târziu, tocmai în aceasta constând premeditarea.

Rușine, domnule Adomniței, pentru că nu ați avut măcar decența de a tăcea câteva zile.

Dar cine este acest Cristian Adomniței, cel despre care presa de investigație din Iași umple paginile în mod constant?

Este personajul principal din afacerea FILIT 2014 pentru care presa locală l-a acuzat chiar de inițierea unei acțiuni de spălare de bani. Mergând pe proverbul românesc că așchia nu sare departe de trunchi, Cristian Adomniței nu a sărit departe de Relu Fenechiu, împrumutând din elementele cu specific penal care l-au caracterizat pe fostul președinte PNL Iași. Presa de investigație locală a atras atenția că domnul președinte al Consiliului județean Iași se află în fruntea unei caracatițe care s-a ocupat de distribuirea preferențială a contractelor pentru diverse activități legate de evenimentul cultural precizat. Evident, luat la întrebări de jurnaliștii locali, domnul Adomniței a invocat secretul fiscal, neoferind nicio informație cu privire la cheltuiala banului public pentru festivalul FILIT 2014, deși informațiile erau de interes public.

Nu cu mult timp în urmă, aflam, tot prin intermediul jurnaliștilor locali, că domnul președinte al consiliului județean a pus la bătaie peste 1,5 miliarde de lei vechi pentru editarea oficiosului instituției, publicație care nu a ajuns doar la primării și consilieri, ci a umplut cutiile poștale ale cetățenilor județului, fiind cel mai bun mod găsit de președintele C.J. Iași pentru a-și face reclamă, evident, pe bani publici.

Inaugurarea drumului județean Iași-Botoșani nu l-a ferit de scandaluri pe domnul Cristian Adomniței, care și-a asumat personal realizarea proiectului, făcându-și din nou reclamă pe banii publici, montând pe cei 42 km de drum reabilitat mai multe bannere în care se preciza doar numele Domniei Sale, fără să se facă vorbire de faptul că proiectul a fost unul al consiliului județean. Însă pe arterele rutiere nereabilitate, care arată după deja 2 ani și jumătate de mandat în fruntea C.J. Iași ca după un bombardament, nu se găsesc, pentru corecta informare a publicului, panouri cu mesajul: "Aici se manifestă indiferența domnului Cristian Adomniței cu privire la comunitățile locale din județ", deși corectitudinea informării ar fi impus acest lucru.

Cristian Adomniței este același politician despre care apropiații susțin că și-a plătit un articol de presă locală pentru ca acesta să fie preluat în presa națională și pe site-urile principalelor agenții de știri, prin care se urmărea dezinformarea cetățenilor în legătură cu autostrada Iași-Târgu Mureș, promovând ideea că a fost singurul interesat de acest proiect strategic și că doar datorită Domniei Sale a fost inclusă autostrada în Masterplanul de infrastructură rutieră a României. A și insistat asupra acestui fapt, chiar dacă prin aceasta a umilit chiar și parlamentarii PNL care au semnat scrisoarea deschisă adresată primului-ministru și ministrului transporturilor prin care se cerea imperios ca autostrada menționată să devină o prioritate strategică și să fie demarate cât mai urgent lucrările.

Așa după cum am precizat, efortul celor 74 de parlamentari, atât de la putere, cât și de la opoziție, a fost dus în derizoriu de un personaj care consideră că activitatea noastră de reprezentare a intereselor comunităților care ne-au votat a fost inexistentă. Acesta este liberalul Cristian Adomniței, domnilor de la PNL, acesta este colegul dumneavoastră care spune că nu ați fost interesați de Autostrada Est-Vest și că ați manifestat dispreț față de comunitățile din cele 8 județe ale Moldovei. Repet, acesta este colegul dumneavoastră de partid!

Nu în ultimul rând, nu pot să închei fără a preciza faptul că domnul Adomniței s-a remarcat și prin alte fapte de "vitejie".

Așa cum a semnalat presa locală, "virtuosul liberal" a tocat banii județului pe contracte oferite cu dărnicie unor firme de apartament, așa cum este cazul firmei Green Terra S.R.L., care a încasat sume frumoase de la bugetul Consiliului județean Iași pentru montarea și demontarea unor căsuțe destinate târgurilor și expozițiilor. Nici exemplul firmei "Oameni și Companii" nu este de trecut cu vederea, aceasta încasând bani grei pentru servicii de consultanță fără să se specifice în ce domenii este făcută această consultanță și ce rezultate suplimentare a adus această activitate remunerată, mai ales că instituția condusă de Cristian Adomniței are în subordine un aparat propriu de lucru destul de stufos, capabil să realizeze propria consultanță.

Nu trebuie să treacă nemenționate nici contractele încheiate de Consiliul Județean Iași cu diferiți avocați "de casă" pentru reprezentarea în instanță a instituției, deși C.J. Iași are în organigramă chiar o Direcție juridică.

Acesta este Cristian Adomniței, acesta este mandatul Domniei Sale, despre care se mai puteau adăuga multe, dar nu îmi permite timpul să o fac.

Apropierea anului electoral 2016 lipsește de decență pe unii aleși locali. Bine, decența ar trebui să fie principalul barometru al civilizației, însă, după cum se vede, politica îi transformă pe unii atât de mult încât uită și de minimele precepte morale. Tocmai din această cauză poporul are o părere atât de proastă despre politicieni.

Închei prin a ruga respectuos colegii de la PNL să ceară scuze în numele președintelui C.J. Iași familiei îndoliate de la Iași, care nu a avut liniștea înmormântării propriei fiice, deoarece colegul lor liberal, Cristian Adomniței, a găsit de cuviință să câștige ceva capital electoral profitând de acest eveniment tragic și dureros.

Ședința s-a încheiat la ora 10,10.