Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.16 Aurelian Mihai - declarație politică având titlul "Votul departe de casă";

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit în continuare la cuvânt pe domnul deputat Aurelian Mihai.

A depus declarație scrisă domnul Cornel Comșa, Grupul PNL, se pregătește doamna deputat Ana Birchall, Grupul PSD.

Video in format Flash/IOS

Domnul Aurelian Mihai:

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Stimați colegi,

"Votul departe de casă"

Ieri s-au împlinit fix patru luni de zile de la alegerile prezidențiale, iar promisiunile făcute sub imboldul evenimentelor din 16 noiembrie 2014 încă nu s-au materializat în beneficiul cetățenilor care trăiesc departe de casă.

Continuarea modificării legislației privitoare la introducerea posibilității exercitării drepturilor electorale, cu alte cuvinte tratarea subiectului adus de votul prin corespondență, găzduiește o temă impresionantă atât pentru decidenții politici care alcătuiesc arcul puterii din România, cât și pentru cei care ne privesc și acum se află departe de casă.

Votul prin corespondență nu reprezintă o cursă electorală pentru nimeni, după cum nici interesul privind intenția de vot a electoratului român din afara țării nu trebuie să fie un troc politic pentru niciuna din formațiunile politice existente, statul trebuind să asigure posibilitatea oricărui cetățean român, oriunde s-ar afla, pentru exercitarea acestui drept. De aceea, propunerea Legii votului electronic vă este oferită astăzi spre analiză de către Grupul parlamentar al PNL, proiect la care am contribuit parlamentarii aleși de către românii care trăiesc în diaspora.

O altă temă discutată, aparținând diasporei, este cea legată de reprezentativitate, textul Legii nr.35/2008 conținând informații cu privire la stabilirea numărului deputaților și senatorilor aleși de cetățeni din afara țării, și anume patru deputați și doi senatori pentru câteva milioane de cetățeni, mult sub reprezentarea din Parlamentul României, chiar și a Grupului minorităților naționale.

Nicidecum nici acest subiect nu este unul încheiat. Cerințele românilor în privința reprezentativității, având în vedere condițiile reducerii numărului parlamentarilor în viitorul legislativ, suplimentarea numărului mandatelor reprezentanților din diaspora ar trebui să satisfacă algoritmul corect al reprezentării, stabilind un număr minim de opt deputați și patru senatori, oameni care să cunoască experiența vieții în străinătate.

Cu siguranță, atât discuția despre forma în care românii se pot bucura de posibilitatea votului prin corespondență sau electronic, cât și cea legată de numărul deputaților și senatorilor Circumscripției nr.43 va genera în continuare o mulțime de dezbateri în România, cât și în afara ei, clasa politică având obligația de a manifesta corectitudine în decizii și interes, în beneficiul cetățenilor români, oriunde s-ar afla. Iar Comisia de cod electoral va trebui să analizeze cu seriozitate toate aceste propuneri nu în interesul alegătorului, nici al unui partid, ci în interesul cetățeanului cu drept de vot.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.