Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.27 Neviser Zaharcu - declarație politică despre "Pași concreți spre desăvârșirea echilibrului social";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Neviser Zaharcu:

"Pași concreți spre desăvârșirea echilibrului social"

A persistat până în zilele noastre falsul concept al insuficienței valorilor umane de primă mărime aflate în componența social-democrației românești. Evident, a fost un stereotip niciodată demonstrat de realitate, iar vârfurile acestei formațiuni politice de după 1989 au dovedit cu prisosință calități indiscutabile atât prin prisma strategiilor, proiectelor și discursurilor politice, dar și a măsurilor administrative, economice și sociale realizate cu succes.

Într-o ierarhie publică încă neașezată, precum cea din România, nu se poate vorbi de o supremație cu valoare omniprezentă în rândul clasei politice. Tocmai în această direcție trebuie salutată inițiativa recentă a PSD de a crea și lansa Fundația Stânga Democratică (FSD), o platformă modernistă, menită să ofere cadrul imperios necesar de dezbatere și asigurare a vizibilității valorilor și programelor concrete de stânga. Inclusiv la nivel european, evoluția electorală din ultimii ani a evidențiat în mod primordial că țările europene mult mai dezvoltate economic decât noi nu au putut fi coerent și pozitiv gestionate din punct de vedere guvernamental în lipsa măsurilor sociale. Polarizarea socială este un concept deja supus globalizării, iar criza economică și morală traversată de absolut toate țările lumii a impus conducerilor statelor luarea unor decizii conceptuale și strategice de protecție a categoriilor defavorizate ale populației.

Iată de ce nou înființata Fundație Stânga Democratică vine să legitimeze, într-un suport instituțional și public adecvat, promovarea și mai ales punerea în aplicare a valorilor social-democrate, a proiectelor izvorâte din ideologia de stânga, dar își propune totodată să urmărească și respectarea îndeplinirii acestora. De fapt, se dorește corelarea principiilor politice de stânga cu rezultatele palpabile oferite românilor, prin implementarea pachetelor legislative și sociale, care să le permită accesul la bunăstarea și nivelul de trai decent, de tip european, obiective dorite de fiecare dintre noi.

Fundația Stânga Democratică își mai propune și repoziționarea publică a intelectualității cu origini și simpatii de stânga, deoarece nu se poate vorbi de o hegemonie a intelectualității de dreapta, fapt demonstrat de eșecurile repetate ale guvernărilor Băsescu-Boc, în care așa-numitele elite au capotat fără drept de apel. Misiunea principală a FSD va fi axată pe consolidarea mesajului public și politic de stânga din România, iar acest deziderat se poate realiza prin solidaritatea și unitatea tuturor aderenților la valorile stângii, indiferent de pregătirea lor profesională sau intelectuală.

Pe considerentul maximei "Unde-s doi, puterea crește!", Fundația inițiată de PSD va contribui în mod concret și pragmatic la instituirea reală a conceputului de echilibru social în România, deoarece buna funcționare a societății și a instituțiilor statului de drept, cu efecte benefice pentru populație, are la bază acest principiu fundamental. Este de așteptat ca aderenții Fundației Stânga Democratică să bată în următoarea perioadă România în lung și-n lat, să fie prezenți în mijlocul oamenilor, să promoveze valorile și principiile stângii și să creeze un mediu participativ de dezbateri programatice și constructive reale, cu un accent determinant pe politicile publice sociale.

Suntem de acord că România nu este oglinda celor văzute zilnic de oameni la televiziuni. Pe cale de consecință, preocupările noastre, ale social-democraților, este nevoie să fie transpuse în realitatea imediată a oamenilor, nu să rămânem încremeniți în proiectele cotidiene ale guvernării. Trebuie să le explicăm românilor, mai ales oamenilor simpli, care este baza motivațională a luării unor măsuri și decizii guvernamentale punctuale, cu efect imediat în viața lor de zi cu zi, și, în același timp, avem nevoie de colectarea problemelor lor, de creșterea receptivității necesităților populației. Românii trebuie să știe că o guvernare social-democrată de stânga nu înseamnă în niciun caz ineficiență economică, ba dimpotrivă! Trebuie să le spunem oamenilor că măsurile sociale pe care le-a luat și le va lua în continuare acest Guvern nu sunt pomeni electorale, ci hotărâri pragmatice privind îmbunătățirea calității vieții. Vorbim așadar de un dublu scop, de un feedback extrem de util, pentru ca toate informațiile colectate din partea românilor să fie procesate în ideea adoptării viitoarelor proiecte legislative îndreptate spre progresul mult așteptat de toată lumea.

Sunt încrezătoare că PSD va arăta românilor că țara nu poate fi guvernată și dezvoltată în viitor fără adoptarea unor rezoluții sociale cu impact major. România este o țară preponderent creștin-ortodoxă și nu se poate administra după reguli dure și fără precepte sociale și chiar umane corelate la realitatea din jurul nostru. România nu este o țară dominată de legea junglei, în care să nu ne pese decât de propriul destin și propria evoluție. Echilibrul social presupune să ne îndreptăm atenția într-un mai mare procent și asupra celor aflați în nevoi, asupra celor necăjiți, a celor slabi, a celor bolnavi, a celor fără posibilități, cu atât mai mult acum, când ne aflăm în Sfântul Post al Paștelui!