Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.31 Ion Diniță - declarație politică având tema "Progresele agriculturii românești, recunoscute la nivel european";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ion Diniță:

"Progresele agriculturii românești, recunoscute la nivel european"

Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a făcut zilele trecute prima vizită oficială în înalta sa calitate într-o țară europeană, începând cu România. Cu acest prilej, oficialul european a discutat cu reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Agriculturii principalele direcții de acțiune ale țării noastre pentru perioada de referință 2014-2020, îndeosebi în ceea ce privește gestionarea cât mai pozitivă a fondurilor europene disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

În cadrul discuțiilor cu partenerii români, s-a accentuat faptul că în România este nevoie de tot mai multe proiecte integrate, care să acopere întreg lanțul de producție, pornind de la cultivarea cerealelor și procesarea acestora în unități precum fabrici de nutrețuri combinate, care, ulterior, sunt utilizate în furajarea animalelor din fermă. Comisarul european Phil Hogan a salutat progresele realizate de autoritățile de la București în ceea ce privește absorbția fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură, arătând că multiplicarea investițiilor în agricultură și zootehnie sunt absolut necesare pentru dezvoltarea României.

Demn de remarcat este că Phil Hogan a făcut în România prima vizită, în noua sa demnitate, într-un stat membru al Uniunii Europene și, din cele văzute aici, s-a declarat încântat de derularea unor proiecte integrate realizate cu sprijinul fondurilor europene. Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a reiterat că derularea unor proiecte cu finanțare europeană nu reprezintă doar un exemplu de bune practici privind dezvoltarea unor ferme moderne, ci și un model de urmat în ceea ce privește modul în care finanțările europene pot contribui la dezvoltarea comunităților locale, mai ales a celor din zona rurală.

Între subiectele abordate în cadrul vizitei pe care comisarul european a efectuat-o în România, s-a aflat și situația producătorilor autohtoni în urma embargoului impus de Federația Rusă, în special în ce privește sistarea exporturilor de carne de porc. În acest sens, există o preocupare a Comisiei Europene să identifice soluții și deja a fost elaborat un pachet de măsuri pentru redresarea blocajului producătorilor români. România este afectată indirect, întrucât nu exportăm direct către Rusia, însă autoritățile noastre sunt îngrijorate din cauza excedentului existent în prezent pe piața europeană, fapt ce a determinat dificultăți mari ale producătorilor români de a-și comercializa produsele, pe fondul creșterii semnificative a prețurilor.

Este extrem de importantă aprecierea domnului Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, referitoare la progresele realizate în ultimii ani de agricultura românească. Astfel, România a luat decizia ca din 25 martie să înregistreze deja noile proiecte PNDR pe două măsuri pe care s-au terminat negocierile cu Comisia Europeană: măsura privind investițiile în ferme și măsura de investiții pentru tinerii fermieri. Oficialii români l-au informat pe comisarul european și cu privire la calendarul aprobării întregului program și se așteaptă ca la jumătatea lunii aprilie România să primească oficial scrisoarea de conformitate care va certifica faptul că toate negocierile sunt închise și că elementele au fost agreate între cele două părți.

Trebuie subliniat și faptul că fondurile europene destinate agriculturii vor avea impact asupra a 2,5 milioane de români atât direct, cât și indirect, prin finanțările care vor viza infrastructura rutieră la nivel local, irigații, servicii de agroturism și conservarea patrimoniului cultural local. Comisarul european Phil Hogan s-a arătat optimist în legătură cu perspectivele pentru agricultura României, mai ales după ce anul trecut țara noastră a înregistrat o balanță comercială pozitivă, obținând cele mai bune rezultate din ultimii 25 de ani.

Suntem convinși că fondurile europene alocate agriculturii românești în noua programare vor fi în continuare cheltuite eficient pentru a finanța proiecte care vor genera un număr cât mai mare de locuri de muncă, vor avea un impact reprezentativ asupra economiei și vor crea noi oportunități pentru oamenii din comunitățile rurale.