Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.38 Claudia Boghicevici - declarație politică: - "Comisia Națională pentru Populație și Dezvoltare";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Claudia Boghicevici:

"Comisia Națională pentru Populație și Dezvoltare"

Am văzut săptămâna ce a trecut o știre prin care se anunța că Ministerul Muncii a înființat o comisie, al cărui scop este stimularea natalității și punerea familiei pe agenda publică.

Am rămas surprinsă să aflu acest lucru, când cunosc faptul că aceasta există din anul 2012 și s-a numit Comisia Națională pentru Populație și Dezvoltare. A fost activată în perioada în care am activat ca ministru și alături de reprezentanții altor ministere am lucrat la o strategie demografică, în care am dorit să punem accent pe stimularea natalității.

Este normal să fim îngrijorați de evoluția demografică din România, pentru că populația este și era în scădere și în același timp îmbătrânirea este și era accentuată. Cunoaștem faptul că îmbătrânirea populației duce, în timp, la dezechilibre grave pe piața muncii, în sistemul de pensii, de asistență socială, sistemul asigurărilor de sănătate, lucru pe care văd că l-a realizat în cele din urmă și Guvernul Ponta.

Temele principale dezbătute de membrii comisiei au fost, în genere, oportunitatea elaborării unei strategii în domeniul dezvoltării populației din perspectivă demografică, precum și măsuri și acțiuni de stimulare a natalității, în scopul realizării unor politici publice eficiente în domeniul educației, sănătății, locuirii, reconcilierii vieții de familie cu cea profesională.

Mă întreb, oare câte se puteau realiza până acum, dacă actuala guvernare ne credea de atunci, din 2012, și ne continuau acțiunile începute pentru prevenirea acestor dezechilibre?

Primul element pe care noi ni l-am propus în cadrul respectivului plan de acțiune a fost dezvoltarea rețelei de creșe și grădinițe. Ne-am dorit a realiza și dezvolta un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, pentru a atrage alături de noi primarii, a realiza un parteneriat public-privat între autoritățile locale și marile întreprinderi.

În prezent lucrez la un proiect legislativ de stimulare a înființării de creșe și grădinițe și sper să-mi fiți alături în momentul dezbaterii lui pentru a crea o bază legislativă solidă și atât de necesară în domeniu.