Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.49 Corneliu-Florin Buicu - declarație politică având tema "Prețuri actualizate la medicamente";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Corneliu-Florin Buicu:

"Prețuri actualizate la medicamente"

Declarația mea se referă la recentele declarații ale ministrului sănătății privitoare la scăderea prețurilor la medicamente, în funcție de cel mai mic preț european. Obiectivele sunt disponibilitatea și accesibilitatea medicamentelor, iar încadrarea bugetară se poate realiza în acest spirit, atât prin măsuri de creștere a veniturilor/încasărilor, cât și de optimizare a cheltuielilor. Disponibilitate înseamnă găsirea medicamentelor de care ai nevoie, iar accesibilitate înseamnă să-ți permiți să cumperi tratamentul prescris. Nu mai trebuie continuată confuzia prețului la care se înregistrează medicamentul în România cu prețul pe care îl plătește din buzunarul propriu pacientul, preț redus prin compensare. Este nevoie de o competiție sănătoasă, care să poată susține nevoile pieței la un raport calitate/preț rezonabil și pentru producător și pentru pacient. O procedură anuală de actualizare este suficientă, iar prețurile pot fi menținute, scăzute sau crescute, funcție de evoluția și mesajele pieței, în timp ce calitatea medicamentului merită menținută la un nivel ridicat. Obligativitatea serviciului public cred că trebuie extinsă și la nivelul producătorului și la cel al distribuitorului.

Producătorii de medicamente generice sunt în majoritatea lor companii internaționale cu importante facilități de producție în România. În țările Uniunii Europene, în special în cele ale Europei Centrale și de Est, producătorii sunt parteneri strategici ai sistemelor publice de sănătate și ai economiei naționale. Schimbarea oricărui cadru de reglementare este făcut sub forma unui parteneriat între autorități și mediul de afaceri specific, spre binele pacienților.

M-a încântat declarația primului-ministru care ne-a asigurat asupra faptului că din surplusul bugetar care se creează, orice leu se va economisi de la medicamente va rămâne tot la medicamente și în felul acesta putem avea acces la medicamente inovative.

Vreau să atrag atenția cu această ocazie asupra automedicației. O parte dintre români au această mare calitate de a considera că se pricep la orice și ajung astfel să își cumpere tratament după cum i-a recomandat medicul acum câțiva ani sau, mai rău, după cum le recomandă alții. Se pare că românii apelează la specialiști doar când se simt amenințați, cele mai multe afecțiuni, pe care le consideră banale, fiind tratate după ureche. Din păcate, medicamentele luate după bunul plac nu fac decât să le agraveze sănătatea în timp. Lucrurile merg chiar un pas mai departe, atunci când părinții aleg să le dea copiilor medicamente fără a merge la un consult medical, neștiind la ce riscuri îi supun pe cei mici.

Revenind, salut inițiativa ministerului, și mă bucur să simt cu adevărat că în ultima perioadă Guvernul într-adevăr își îndreaptă foarte mult atenția către sistemul de sănătate și vă asigur că, din funcția pe care o dețin, voi merge în paralel cu măsurile ce se impun pentru a ajuta la o cât mai multă îmbunătățire a serviciilor de sănătate oferite cetățenilor, de a îi ajuta cu adevărat să simtă ocrotirea sistemului la care participă financiar.