Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.67 Gheorghe Dragomir - declarație politică privind necesitatea reglementării votului în diaspora;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Gheorghe Dragomir:

Imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014 de către Klaus Iohannis, pe scena politică a existat un consens că românii din diaspora care s-au prezentat la urne au schimbat soarta țării. Bulversați, și chiar speriați, mai-marii social-democrați, în frunte cu premierul Victor Ponta, au anunțat că vor reglementa votul prin corespondență. Ba mai mult, la data de 25 noiembrie 2014, Victor Ponta susținea că "soluția corectă din punctul de vedere al Guvernului este o legislație care să permită un alt tip de vot, fie votul prin corespondență, fie votul electronic". Din acel moment au trecut patru luni, timp în care Victor Ponta, probabil mult prea ocupat cu nenumăratele acuze la adresa sa și a miniștrilor Domniei Sale, nu a prezentat nici măcar o schiță a proiectului de lege privind votul prin corespondență.

La nivelul diasporei, Președintele Klaus Iohannis a reușit să obțină aproape 90% dintre voturile românilor de peste graniță. În total, 377.651 de români din diaspora și-au exprimat opțiunea privind noul președinte. În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului președinte al României, au existat, în ambele tururi de scrutin, mii de concetățeni care nu au putut vota. Iar foarte mulți dintre ei au fost "răsplătiți" pentru îndârjirea cu care au suportat frigul, ploaia și oboseala cu gaze lacrimogene sau cu porți închise în față cu mult înainte de finalul programului de vot.

Drept urmare, susțin cu tărie că este nevoie de o alternativă la votul clasic în condițiile în care se estimează că, în prezent, peste trei milioane de români trăiesc în afara granițelor țării. Iar România nu ar fi singura țară în care s-ar putea vota prin corespondență, Elveția, Germania, Canada, Suedia, Norvegia, Noua Zeelandă sau Malta fiind numai câteva dintre statele din Europa în care alegătorii au această opțiune.

Așa cum spuneam, deși s-a dovedit extrem de necesar, autoritățile nu se grăbesc să rezolve problema votului prin corespondență, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, amânând dezbaterea unui proiect de lege care ar fi introdus această metodă de vot alternativ, pe motiv că este oportună abia peste... cinci ani. Și asta în condițiile în care cel mai puternic argument pentru introducerea votului electronic este însăși prezența extrem de numeroasă a românilor din afara țării la urne!

În toamna anului trecut, întreaga clasă politică din România a primit un puternic semnal și o lecție de responsabilizare ce nu mai poate fi ignorată. Încercarea Guvernului condus de Victor Ponta de a bloca, prin "erori" birocratice repetate, dreptul românilor de peste hotare de a-și exercita votul a dus la numeroase proteste de stradă și mișcări civice. Sute de mii de români au stat la cozi interminabile în Europa, America și chiar Asia pentru a triumfa asupra unui sistem electoral prost, dar perfect deturnabil în scopuri politice de către PSD. În ciuda frigului, a ploii și a orelor de așteptare, românii din diaspora au rezistat și au reușit să învingă acest sistem și să-și aleagă președintele pe care îl doreau. De aceea, noi, parlamentarii acestei țări, indiferent de culoarea politică, suntem datori să le mulțumim. Și cum altfel decât prin schimbarea responsabilă a legilor electorale?!

Consider că, în acest moment, votul prin corespondență reprezintă soluția cea mai corectă și responsabilă prin care toți românii de peste hotare să aibă acces la un vot rapid, eficient, fără eforturi disproporționate și fără blocaje birocratice. Este un drept consfințit de Constituția României.

Până la sfârșitul acestei luni, vom propune un proiect legislativ pentru votul în diaspora, ca rezultat al consultărilor pe care le-am avut cu societatea civilă, dar și cu asociații ale românilor din străinătate. Unul dintre aspectele importante ale acestui proiect legislativ se va referi la creșterea numărului parlamentarilor pentru diaspora, pentru a reda românilor din străinătate drepturile și respectul care li se cuvin. Este o promisiune făcută tuturor românilor din străinătate tratați cu dispreț la alegerile din noiembrie 2014. Este și o datorie de a intra în normalitate, deoarece democrația și drepturile garantate prin Constituție nu se aplică selectiv, în funcție de interesele politice de moment.

În concluzie, fac un apel către colegii parlamentari din Partidul Social Democrat de a nu se opune acestui proiect legislativ și de a soluționa împreună problema votului în diaspora. Numai împreună le putem mulțumi cu adevărat românilor din străinătate și tot împreună le putem arăta respectul cuvenit.