Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.71 George Scarlat - declarație politică: - "Dispariția cotei de lapte va fi un dezastru pentru fermierii și producătorii din România";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul George Scarlat:

"Dispariția cotei de lapte va fi un dezastru pentru fermierii și producătorii din România"

Anul 2015 va aduce schimbări majore pentru sectorul laptelui odată cu eliminarea cotelor de lapte. Dispariția cotei de lapte, de la 1 aprilie 2015, va fi un dezastru pentru fermierii și producătorii din România, întrucât piața va fi invadată de lapte provenit din alte state UE. Fermierii europeni sunt sprijiniți cu adevărat prin măsuri concrete de către guvernele statelor membre, prin politici și măsuri concrete, ajungând la performanțe remarcabile în acest domeniu. Cele mai multe state din UE au anticipat acest moment de turnură și au sprijinit din timp industria națională a laptelui.

În Irlanda a fost demarat un proiect cu câțiva ani în urmă: cea mai mare fabrică de procesare a laptelui, investiție care se ridică la 180 de milioane de euro. Glanbia Ingredients Ireland (GII) a investit această sumă colosală pentru a asigura viitorul industriei laptelui irlandez. Pentru giganta unitate de procesare livrează lapte circa cinci mii de fermieri, fiind asigurate totodată locuri de muncă directe și indirecte pentru 1.600 de persoane.

De la vecinii noștri, un alt exemplu, Guvernul bulgar, care a anunțat că va lua măsuri de susținere a producătorilor și procesatorilor prin încurajarea exporturilor. Astfel, Bulgaria va acorda subvenții pentru exportul de brânzeturi și va susține o schemă de creditare pentru exportatori.

Pentru a salva producătorii de lapte din România o măsură fiabilă ar fi scăderea TVA de la 24% la 9%. Inițiativa legislativă depusă de liberali prevede ca, din cota standard a TVA, aplicată produselor din lapte și carne, TVA de plată către bugetul de stat să reprezinte 9 puncte procentuale, diferența de 15% din TVA trebuie să rămână la fermier pentru capitalizare și combaterea evaziunii fiscale. Am propus această relaxare fiscală în beneficiul producătorilor de lapte și de carne din România urmând să se aplice pe termen limitat de un an, începând de la 1 aprilie 2015, ca măsură efectivă de sprijin. În ceea ce îi privește pe fermierii din zonele montane, ar trebui aplicate scheme de sprijin cum ar fi subvenționarea costurilor de transport al laptelui din fermele montane către centrele de procesare.

Piața de lactate din țara noastră se află în declin. La începutul anului 2014 funcționau 183 de fabrici autorizate sanitar-veterinar, iar astăzi mai avem doar 130 de fabrici în România. Am dat doar câteva exemple de măsuri pentru a salva cele 15.000 de gospodării care produc lapte în România.