Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.81 Andrei-Valentin Sava - declarație politică: - "Finanțare pentru educație și sănătate prin sponsorizări de la companiile de stat - o soluție oportună și bine-venită pentru cele două domenii";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"Finanțare pentru educație și sănătate prin sponsorizări de la companiile de stat - o soluție oportună și bine-venită pentru cele două domenii"

Doresc să vă prezint astăzi o parte a viziunii Guvernului actual și accentul pus de acesta pe educație și sănătate.

Cred că nu încape îndoială că sănătatea și educația trebuie să fie o prioritate a oricărei guvernări. Preocuparea pentru un domeniu al sănătății sigur și eficient, care să garanteze servicii de calitate, este una asumată în programul nostru de guvernare. Sănătatea și prosperitatea unei națiuni depind însă și de sistemul educațional. Dacă reușim să reconstruim pe piloni mult mai solizi educația, vom putea avea încredere într-un viitor bun, așa cum îl merităm cu toții. Evident, aceste lucruri se realizează programatic, și nu peste noapte, iar găsirea de soluții pentru finanțarea celor două domenii este vitală.

O astfel de soluție a fost lansată de Guvernul condus de Victor Ponta în cadrul ședinței de guvern din data de 11 martie. Printre actele adoptate de Guvern se numără o ordonanță potrivit căreia operatorii economici la care statul, inclusiv autoritățile locale, este acționar majoritar vor acorda sponsorizări în proporție de minimum 40% pentru sănătate, inclusiv pentru dotări cu echipamente, tot de minimum 40% pentru educație, învățământ și sport, inclusiv echipamente. Restul sponsorizărilor, respectiv de 20%, rămân pentru alte tipuri de activități. În aceeași ordonanță se prevede extinderea categoriilor de elevi care beneficiază de transportul cu microbuze școlare.

Aceste măsuri ne demonstrează că Guvernul PSD atestă prin fapte, și nu prin vorbe, preocuparea pentru domeniile educației și sănătății.

Aș mai aminti, alături de această ordonanță privind sponsorizările, și alte proiecte precum cel de acordare a unei sume anuale profesorilor pentru achiziția de cărți. Prin Programul "Dezvoltarea carierei didactice", aproximativ 250.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și 40.000 profesori din mediul universitar beneficiază de o sumă de bani pentru achiziția ce cărți.

Salut inițiativa Guvernului privind cotele minime de sponsorizare pentru educație și sănătate. Cred în același timp că responsabilitatea pentru sistemul de educație al României trebuie să fie a tuturor, de la Guvern și instituții până la dascăli și mediul familial, dar și până la mediul privat. A genera prin sistemul educațional oameni pregătiți, cu cunoștințe, aptitudini și competențe este în avantajul mediului privat. De aceea, cred că o implicare mai mare a acestuia în dezvoltarea sistemului educațional din România ar fi mai mult decât bine-venită. Guvernul poate încuraja această implicare prin politici de deduceri fiscale acordate companiilor private care se preocupă prin politici de responsabilitate socială de dezvoltarea sistemului de educație. Sper ca în curând să avem și astfel de inițiative.