Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 17-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.136 Daniel Florea - declarație politică: - "Veteranii de război - onoare, patriotism, curaj și sacrificiu";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Daniel Florea:

"Veteranii de război - onoare, patriotism, curaj și sacrificiu"

Având în vedere importanța și contribuția majoră a Armatei române la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, pentru a cinsti curajul ostașilor noștri și în semn de recunoștință pentru sacrificiul eroilor celei mai mari conflagrații mondiale, se declară "anul 2015 - Anul Veteranilor de Război", dedicat comemorării și sărbătoririi a 70 de ani de la încetarea celui de Al Doilea Război Mondial.

În acest an se împlinesc 70 de ani de la încetarea celui de Al Doilea Război Mondial și, din dorința de a omagia eroismul soldaților români care s-au jertfit în acest conflict, precum și în semn de recunoștință pentru curajul veteranilor de război se inițiază proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declararea "Anului 2015 - Anul Veteranilor de Război".

În istoria României, cel de Al Doilea Război Mondial a reprezentat un capitol unic care a marcat existența poporului nostru. Amploarea acestui conflict global a fost puternic resimțită de fiecare dintre statele implicate, afectând însă, prin consecințele socio-economice, și celelalte națiuni. Din cauza numărului impresionant de victime și ca urmare a faptului că a provocat moartea a zeci de milioane de oameni, a fost considerat cel mai mare și mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii.

Anul 1945 a marcat sfârșitul războiului global, încetarea acestui conflict urmând unor ani grei de sacrificii, care au afectat atât civilii de pe frontul domestic, cât mai ales soldații de pe câmpul de luptă.

Țara noastră a participat în mod direct la acest conflict armat mondial, soldații români jertfindu-se în bătăliile duse pentru redobândirea de către alte state a propriilor teritorii ocupate. Totodată, bravii noștri soldați au luptat cu devotament și eroism pentru a elibera fiecare brazdă de pământ românesc de sub ocupație străină.

Participarea Armatei române la războiul universal a fost deosebit de importantă, sacrificiul soldaților români manifestându-se atât în bătăliile duse peste hotare, cât și în luptele purtate pentru eliberarea gliei strămoșești. Basarabia, Bucovina, Odessa, Cotul Donului, Kuban, Caucaz, Stalingrad sau Crimeea, Ungaria și Cehoslovacia, Prut, Nistru, Cornești, Valea Prahovei, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, București, Oarba de Mureș, Carei și Satu Mare sunt câteva dintre fronturile pe care s-au jertfit militarii români. În astfel de locuri, udate de sângele eliberatorilor, s-au ridicat monumente, cimitire și opere comemorative, se organizează ceremonii și depuneri de coroane pentru a cinsti jertfa și a păstra vie memoria eroilor neamului.

Recunoștința generației contemporane pentru sacrificiul celor care au luptat în cel de Al Doilea Război Mondial s-a manifestat sub aspect legislativ prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, act normativ prin care s-a instituit Ziua Veteranilor de Război, care se organizează anual pe 29 aprilie.

Mai avem printre noi puțini oameni curajoși, puțini oameni care au trăit și au făcut istoria țării, puțini oameni care ne dau în fiecare zi o lecție de curaj, o lecție despre ce înseamnă să îți iubești patria necondiționat, ce înseamnă să îți iubești semenii, ce înseamnă să renunți la familia ta pentru un ideal: libertatea.

Este vorba, stimați colegi, după cum v-ați dat seama deja, despre veteranii de război, despre acei bătrâni cărunți, dar demni, despre acei oameni care în zilele noastre mai sunt amintiți doar în discursurile de la zilele festive.

Nu de mult, cei care se numesc, fără echivoc, eroi, au purtat o altă luptă, de data aceasta împotriva statului pentru care acum câțiva zeci de ani erau capabili de jertfa supremă. Atunci când nu se luptau cu greutățile vieții, cu bătrânețile sau cu boala, veteranii de război s-au luptat în instanță cu statul român pentru ca drepturile lor să fie respectate. Puținele privilegii pe care le aveau, abonamentul telefonic și cel radio-tv gratuit, tichete de călătorie, pensia sau alte mici facilități le-au fost și acestea interzise de Guvernul "taie tot".

Cred că suntem datori să omagiem acești eroi și să reparăm nedreptățile comise în ultimii ani, ca o dovadă și o asigurare că Domniile Lor sunt persoane importante pentru noi și pentru societatea românească în general, pentru că de cele mai multe ori această categorie de oameni, cărora le datorăm prezentul nostru, se simte exclusă social.

Cinste, onoare și glorie eroilor neamului românesc!