Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 24-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 24 martie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.119 Ion Bălan - declarație politică intitulată "Cum ne apărăm recoltele?";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ion Bălan:

"Cum ne apărăm recoltele?"

În spațiul public a apărut o discuție necesară, legată de o reală problemă a proprietarilor de terenuri și a fermierilor români: cum își pot apăra recoltele, animalele, bunurile?

Un raport al Societății Academice Române vorbește despre gravitatea furturilor agricole de la noi și despre faptul că recolta nu este garantată în niciun fel și nici apărată de statul român. Este o situație diferită față de ceea ce se întâmplă în străinătate, unde proprietarii au tot sprijinul autorităților și orice vizită nedorită pe proprietatea cuiva este aspru pedepsită.

Nu vorbesc acum despre acordarea dreptului de a patrula pe câmp și în ferme înarmat, însă schimbarea legislației în domeniu se impune, având în vedere înmulțirea îngrijorătoare a cazurilor de furturi de produse și animale cu autori necunoscuți și pagubă suportată exclusiv de cel furat. Este nevoie de sprijin acordat fermierilor care își asigură paza cum pot. Nu intră în atribuțiile acestora identificarea hoților și tragerea lor la răspundere, ci în sarcina Poliției, care este neputincioasă în majoritatea cazurilor, iar paznicii angajați în ferme și pe câmp nu au dreptul să-i rețină și să-i predea pe atacatori, cel mult să-i sperie cu câini de pază și cu lanternele din dotare. Hoții au avantajul faptului că recolta și animalele oamenilor sunt expuse și apărate cu mijloace rudimentare, iar furtul nu-i pune, așadar, în niciun fel de pericol, cel mult acela de a nu fura cât și-au propus.

Mai grav este că nici la solicitarea Poliției în diverse cazuri nu se răspunde cu promptitudine, fiind considerate cazuri nu atât de grave care să necesite prezența imediată a oamenilor legii, ceea ce face aproape imposibilă soluționarea ulterioară a furturilor.

Trebuie să înțelegem că proprietatea trebuie să fie respectată și apărată în mod egal, fie că vorbim despre case, bunuri de preț sau recolta de cartofi de pe câmp. Nu există proprietatea de rangul doi, iar paguba proprietarilor de terenuri și animale este suportată în multe cazuri de noi toți, reflectată în prețuri mai mari, în costuri crescute, datorate cheltuielilor cu paza și tot ce decurge de aici. Garantarea proprietății ne privește pe toți, agricultori sau nu, iar discuția lansată în spațiul public mă bucură, deoarece cred că va genera soluții care să regleze acest domeniu.