Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.21 Maria-Andreea Paul - declarație politică cu tema "Cheltuielile pentru investiții, într-o adevărată cascadă de scăderi";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Maria-Andreea Paul:

"Cheltuielile pentru investiții, într-o adevărată cascadă de scăderi"

Consider că presiunea juridică a campaniei ample anti-corupție și-a pus direct amprenta asupra creșterii veniturilor bugetare cu aproape 11% și a scăderii cheltuielilor publice cu peste 6% în activitatea executivului.

Astfel, o analiză a execuției bugetare pe primele două luni ale acestui an ne arată faptul că:

 1. Cheltuielile pentru investiții au scăzut cu 39 de procente în primele două luni ale anului 2015, față de primele două luni ale anului anterior. Urmează trendul de scădere alarmantă, în cascadă, din 2014 (-10%) și din 2013 (-41%).
 2. Dezinvestirea publică accelerată este dovada incapacității PSD de a propune o strategie de dezvoltare temeinică în care banii publici să fie cheltuiți corect. Dacă nu se pot cheltui murdar, atunci PSD nu mai investește. PSD aplică în continuare strategia reducerii cheltuielilor publice, cu excepția asistenței sociale, singurul capitol bugetar de cheltuieli pe plus:
  • în ansamblu, cheltuielile publice s-au diminuat cu 6,2% în primele două luni ale acestui an ;
  • asistenței sociale, care absoarbe aproape 40% din totalul cheltuielilor bugetare, îi sunt alocate un plus de 5% din cheltuieli ;
  • cheltuielile cu bunuri și servicii au scăzut cu peste 10% ;
  • cheltuielile cu personalul, care absorb un sfert din totalul cheltuielilor publice, au scăzut cu aproape 1%, la 7,7 miliarde lei, în primele două luni ale acestui an.
 3. Dezvoltare fără investiții nu am văzut în nicio economie a lumii. Bugetul țării pe execuție excedentară de 0,3% funcționează ca un anesteziant al incompetenței PSD de a guverna, al:
  • incapacității PSD de a oferi servicii și investiții publice de calitate cetățenilor, fără corupție ;
  • minciunii PSD care își asumă promisiuni favorabile mediului privat de afaceri de 3 ani, demontată însă de încasările la buget din impozitul pe profit mai mici decât sumele intrate de la UE, ele însele mult mai mici decât potențialul României.

Anexată la prezenta declarație este sinteza execuției bugetare la două luni în anul 2015.