Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.48 Eugen Constantin Uricec - declarație politică intitulată "Statul funcționează doar cu o salarizare competitivă în domeniul public";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Eugen Constantin Uricec:

"Statul funcționează doar cu o salarizare competitivă în domeniul public"

În ședințele de plen dedicate declarațiilor politice mai mult de jumătate dintre afirmațiile colegilor sunt în legătură cu cele mai importante probleme ale societății românești: educația, sănătatea, siguranța și apărarea sau administrația publică. Într-un exces de ipocrizie încercăm să ne facem că nu vedem că performanțele acestor domenii sunt direct conectate la atractivitatea sistemului de salarizare. Ne pleacă medicii! Spun unii colegi. Nu se mai ocupă locurile vacante din educație! Spun alții. De ce cad copiii noștri la bac? Funcționarii publici bine pregătiți părăsesc administrația publică! Completez eu.

Și toate aceste întrebări, în contextul în care știm că toate sunt rezultatul unui sistem de salarizare profund inatractiv, care-i împinge pe aceștia, fie la acte și fapte mai puțin morale sau legale, fie la părăsirea definitivă a sistemului. Peste 25.000 de medici, peste 30.000 de cadre didactice, peste 50.000 de funcționari. Doamna ministru Plumb ne spunea în urmă cu doar câteva zile că din cei peste 1,1 milioane de angajați din sistemul public, peste 900 de mii au câștiguri salariale nete sub 1.250 de lei. Or, la acest nivel al salarizării, noi așteptăm performanță și competitivitate ca în mediul privat! Haideți să fim cinstiți cu noi înșine! Așteptăm ca medicul rezident, tânăr și doritor să întemeieze o familie, să muncească cvasibenevol, chiar dacă Occidentul sau clinicile private îl curtează cu un salariu de minimum 2.500 de euro! Că unii funcționari muncesc mai mult decât cei din sectorul privat și câștigă și de 10 ori mai puțin. Că un dascăl nu-și permite să-și cumpere nici măcar o cămașă nouă lunar, dar apoi o carte!

Am trăit atâția ani în ipocrizia și minciuna lui Emil Boc, cel care-i acuza pe cei plătiți din fonduri publice că sunt leneși și că obțin salarii nesimțite, în vreme ce colegii săi de partid alergau cu valizele ticsite din banii publici. Sper că și-a reevaluat poziția de când este angajat la stat și că îi pare rău de afirmațiile și de relele făcute. De asemenea, statul gras care stă pe umerii privatului slab s-a demonstrat iarăși o teză falsă, teză propagată de un președinte de tristă amintire, care tăia din salarii publice ca să ofere camarilei din partid resurse pentru campanii.

Țin să o felicit pe această cale pe doamna ministru Rovana Plumb care a luat inițiativa și, din câte am înțeles, în luna mai ne va prezenta o lege modernă și funcțională a salarizării în sectorul public. Da! Una funcțională, pentru că în anul 2010 s-a mai trâmbițat un mare proiect de modernizare a României, care, culmea, a mai fost și adoptat sub formă de lege și care a murit înainte de a se naște.

O asigur pe doamna Rovana Plumb de întreaga mea susținere, care însă nu este o susținere necondiționată. Îmi doresc ca proiectul la care se lucrează în prezent să așeze corect și echitabil profesiile remunerate din sistemul public. Ca medicul, dascălul, funcționarul, polițistul sau militarul să fie așezați pe treptele de salarizare pe care le merită din plin. Îmi doresc ca acelora care muncesc în aceste profesii să nu le mai fie rușine de meseria lor doar pentru că sunt mizerabil plătiți și să ridice capul din pământ. Îmi doresc ca, la rândul lor, elevii să viseze așa cum visam și noi, când eram copii, ca să ajungem învățători, medici sau pompieri, văzând încă de la vârste fragede importanța socială a acestor meserii.

De asemenea, îmi mai doresc ca proiectul să vină cât mai repede în Parlament, pentru ca el să treacă prin etapele procedurale ale acestuia, iar legea să devină efectivă și să producă efecte chiar de la 1 ianuarie 2016.