Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.53 George Ionescu - intervenție prilejuită de "împlinirea a 11 ani de la aderarea României la NATO";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul George Ionescu:

"11 ani de la aderarea României la NATO"

România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, pe data de 29 martie 2004. Aceasta a fost urmată de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO, la 2 aprilie 2004.

România celebrează "Ziua NATO" începând cu anul 2005 în prima duminică a lunii aprilie, conform Ministerului Apărării Naționale, anul acesta împlinindu-se 11 ani de când țara noastră este stat membru NATO.

Ziua în care România a aderat la NATO a devenit un moment de referință în istoria națională, iar celebrarea acestei zile este un bun prilej de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor militarilor români care sunt adevărați eroi.

În anul 2010, România devine parte a scutului antirachetă al NATO la Deveselu, în Olt, unde funcționează 24 de interceptoare, dar și un radar care poate repera rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

România va găzdui două centre de comandă ale NATO ce vor coordona câteva mii de militari : unul pentru integrarea forțelor și un alt comandament multinațional pentru flancul de sud-est al Alianței, acestea devenind funcționale începând cu anul 2016.

Mircea Dușa, ministrul român al apărării afirma: "Este al doilea moment important după primirea noastră în NATO, în 2004, acesta, al aprobării măsurilor de reasigurare pe flancul estic al Alianței și al Uniunii și mai ales pe flancul sud-estic. Aceste măsuri privesc în special România și Bulgaria pe flancul sud-estic și sunt măsuri deosebite".

Cu ocazia împlinirii a 11 ani de la aderarea României la NATO, țin să urez un sincer la mulți ani.