Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 31-03-2015

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2015

2. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  2.56 Gheorghe Emacu - intervenție cu tema: "12 aprilie - Ziua internațională a zborului omului în spațiu";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Gheorghe Emacu:

"12 aprilie - Ziua internațională a zborului omului în spațiu"

Zborul reprezintă unul dintre cele mai vechi idealuri ale omului. De secole omul a visat să zboare, dar această dorință i-a putut fi îndeplinită abia odată cu revoluția industrială și perfecționarea tehnologiilor, la începutul secolului 20,

Azi, la mai bine de o sută de ani de la întemeierea aviației, putem spune că aceasta și-a atins scopul, acela de a facilita mersul omului cât mai departe și cât mai repede, oriunde pe glob, sau chiar mai departe.

Odată cu dezvoltarea industriei și tehnologiilor au evoluat și posibilitățile de zbor, omul reușind azi chiar să construiască aparate care au depășit deja granița sistemului nostru solar, dar, momentul cheie în acest demers, evenimentul care a deschis calea explorării spațiale pentru binele întregii umanități, l-a constituit - după cum cunoașteți - primul zbor spațial al omului, efectuat la 12 aprilie 1961 de rusul Yuri Gagarin. Chiar dacă a durat doar o oră și 48 de minute, acesta a reușit să depășească o barieră, fiind cel care a inaugurat zborurile spațiale cu echipaj uman.

În onoarea aniversării a 50 de ani de la acest eveniment, Adunarea Generală ONU, prin Rezoluția sa A/RES/65/271 din 7 aprilie 2011, a declarat data de 12 aprilie ca "Zi internațională a zborului omului în spațiu".

Această sărbătoare marchează intrarea într-o nouă eră și reafirmă rolul esențial al științei și tehnicilor spațiale în realizarea unei dezvoltări durabile. Această zi subliniază, totodată, dorința de a îmbunătăți nivelul de trai al popoarelor, dar și de a continua să utilizăm spațiul în scopuri pașnice.

România se află azi în elita mondială în acest domeniu. În România, la Sibiu, s-a născut părintele navigației spațiale și precursor al noii ere tehnice, fizicianul Hermann Oberth. De asemenea, România este între puținele state care au trimis un om în spațiul cosmic. Astfel, la 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul și, până în prezent, singurul român care a zburat vreodată în cosmos.

Astăzi este în interesul societății umane să încurajeze și să dezvolte în scopuri pașnice explorarea și utilizarea spațiului cosmic, ca patrimoniu al întregii umanități.

România este deja angajată în cucerirea ultimei frontiere - spațiul. După Goliat, primul satelit românesc lansat în 2012, România trimite în spațiul cosmic alți doi sateliți, destinați studiului atmosferei terestre în cadrul unui program internațional la care mai participă Statele Unite, Japonia, Germania și Italia. Totodată, oamenii de știință români participă la misiuni de explorare a Lunii și a planetelor Marte și Jupiter.

Toate acestea sunt o dovadă a activității meritorii desfășurate de Agenția Spațială Română, Instituție publică înființată în 1991 în subordinea Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

La zi de sărbătoare, transmit încurajările mele acestei agenții de a continua cu asiduitate să militeze pentru realizarea obiectivelor de explorare a spațiului infinit și de a crea aplicații spațiale, aerospațiale și de securitate.

Nu în ultimul rând, vreau ca împreună cu dumneavoastră să acordăm tot sprijinul de care are nevoie Agenția Spațială Română pentru realizarea proiectelor sale valoroase.